12.01.2013

Betere gezondheid = meer seks

Hoe beter je gezondheid is, des te meer seks zul je hebben in je leven. Dat kun je afleiden uit een studie die verouderingsonderzoekers van de University of Chicago publiceerden in BMJ. De onderzoekers ontdekten dat het aantal jaren dat je in je leven seksueel actief zult zijn toeneemt naarmate je gezonder bent.

Seksueel-actieve levensverwachting
De auteurs van de BMJ-studie, Stacy Tessler Lindau en Natalia Gavrilova, zijn de bedenkers van het epidemiologische begrip sexually active life expectancy of, in het Nederlands, de seksueel-actieve levensverwachting. Dat is het aantal jaren dat een groep individuen op een bepaald moment waarschijnlijk nog seksueel actief zal zijn.

Het aantal jaren dat je waarschijnlijk nog zult leven, je levensverwachting, is niet hetzelfde als je seksueel-actieve levensverwachting. Statistieken vertellen dat hoe ouder mensen zijn, des te groter de kans is dat ze geen seks meer hebben. In de groep mannen en vrouwen van 75-85 jaar heeft bijvoorbeeld nog maar dertig procent seks.

Studie
Dat komt voor een belangrijk deel door verslechterende gezondheid, ontdekten de onderzoekers. Ze maakten daarbij gebruik van gegevens van zesduizend volwassenen van 25-85 jaar die waren verzameld in de MIDUS-studie uit de jaren negentig en de NSHAP-studie uit 2005.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat de mannen en vrouwen met een bijzonder goede gezondheid [Very good or excellent health] minstens twee keer vaker seksueel actief waren dan mannen en vrouwen met een redelijke of slechte gezondheid [Fair or poor health].


Betere gezondheid = meer seksOp basis van gegevens uit de MIDUS-studie konden de onderzoekers de onderstaande figuur samenstellen. Een gemiddelde man van 30 jaar zal waarschijnlijk nog 45 jaar leven, vertelt de figuur. Van die 45 jaar zal hij er 35 seksueel actief zijn. De laatste 10 jaar van zijn leven zal hij het zonder seks moeten doen.


Betere gezondheid = meer seks


In de figuur hieronder kijken de onderzoekers alleen naar de seksueel-actieve levensverwachting. De figuur vertelt dat een man van 30 met een redelijke of slechte gezondheid nog 30 jaar seks zal hebben. Een man van 30 met een bijzonder goede gezondheid kan daarentegen rekenen op bijna 40 jaar met seks.


Betere gezondheid = meer seks


Slot
Gelukkig is gezondheid iets wat je voor een belangrijk deel zelf in de hand hebt. Je manier van leven bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent en hoe oud je zult worden. Voor een gezonde manier van leven heb je geen hoog inkomen nodig, en je hoeft er ook niet voor gestudeerd te hebben.

Bron:
BMJ. 2010 Mar 9;340:c810.