0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Pijn & pijnbestrijding       MSM       Gewrichten       Glucosamine    

0 4 - 0 9 - 2 0 0 9

  Bij artrose is SAM-e betere pijnbestrijder dan ontstekingsremmer (BMC Musculoskelet Disord. 2004 Feb 26;5:6.)

Als je last hebt van pijnlijke gewrichten en op zoek bent naar een supplement waarmee je daaraan iets kunt doen, dan heb je misschien iets aan SAM-e - voluit: S-adenosylmethionine [structuurformule hieronder]. Volgens een trial, die onderzoekers van de University of California publiceerden in 2003, werkt het supplement net zo goed als de ontstekingsremmer celecoxib.

Als je last hebt van pijnlijke gewrichten en op zoek bent naar een supplement waarmee je daaraan iets kunt doen, dan heb je misschien iets aan SAM-e - voluit: S-adenosylmethionine. Volgens een trial, die onderzoekers van de University of California publiceerden in 2003, werkt het supplement net zo goed als de ontstekingsremmer celecoxib.
De onderzoekers waren op zoek naar een alternatief voor de gangbare medicijnen tegen artrose. Bij die ziekte valt het immuunsysteem per abuis de cellen van de gewrichten aan. Meestal gebruiken artsen dan middelen die cyclo-oxygenases remmen. Die enzymen maken ontstekingshormonen - prostaglandines - die het immuunsysteem helpen bij zijn aanval. Rem je die enzymen, dan rem je de pijn en verzacht je de aanval op de gewrichten. Jammer genoeg heeft chronisch gebruik van ontstekingsremmers veel bijwerkingen. Is SAM-e een alternatief? Vroegen de onderzoekers zich af.

SAM-e ontstaat in het lichaam als cellen het energiemolecuul ATP en het aminozuur methionine aan elkaar plakken. Het lichaam gebruikt SAM-e als een leverancier van methylgroepen. Erfelijk materiaal en boodschappermoleculen, waarmee het erfelijk materiaal met de cel praat, gebruiken methylgroepen. SAM-e werkt volgens kleine trials tegen depressies, verhoogt de testosteronspiegel en laat in een reageerbuisstudie uit de jaren tachtig kraakbeencellen nieuwe vezels maken. [Am J Med. 1987 Nov 20;83(5A):48-54.] Dat laatste vonden de onderzoekers bovenmatig interessant.

De onderzoekers gaven 56 proefpersonen met artrose in hun knie dagelijks 1200 mg SAM-e of 200 mg celecoxib, twee maanden lang. Met vragenlijsten bepaalden ze vervolgens hoeveel minder pijn de proefpersonen daardoor hadden. Dat vertelt de figuur hieronder. De stippellijn bovenin vertelt het pijnniveau voordat de proef begon.


Als je last hebt van pijnlijke gewrichten en op zoek bent naar een supplement waarmee je daaraan iets kunt doen, dan heb je misschien iets aan SAM-e - voluit: S-adenosylmethionine. Volgens een trial, die onderzoekers van de University of California publiceerden in 2003, werkt het supplement net zo goed als de ontstekingsremmer celecoxib.


Celecoxib werkt direct, SAM-e heeft even nodig om aan te slaan, concluderen de onderzoekers. Verder lijken beide middelen evengoed te werken. SAM-e en celecoxib verbeterden allebei in gelijke mate de bewegingsmogelijkheden van de proefpersonen.

"SAMe is helpful for the management of pain in osteoarthritis, and demonstrates similar effectiveness as a currently accepted COX-2 inhibitor celecoxib", schrijven de Amerikanen. "Results from this study add and confirm results from prior studies indicating a possible role for SAMe in the management of osteoarthritis."

Wat werkt voor mensen met oesteoartritis, werkt wellicht ook voor sporters die last krijgen van het squatten en deadliften. Om maar wat te noemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken