Ergogogenics

Archief

|

Over ons

|

Contact

|

Facebook

|

Twitter

|

Nieuwsbrief

|

English


Nieuwsbrief

    24.08.2015

Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel

Gisteren schreven we over een dierstudie uit Iran, waarin suppletie met Nigella sativa-extract de testosteronspiegel verhoogde. De dosis was echter griezelig hoog. Vandaag vonden we dierstudies waarin ook de olie uit de zaden van Nigella sativa, de Black Seed Oil, de concentratie testosteron deed stijgen. En de dosis die daarvoor nodig was? Die viel best wel mee.

Black Seed Oil
Black Seed Oil
Black Seed Oil heet ook wel Black Cumin Seed Oil en, in het Nederlands zwartzaadolie. Het is een health food dat op dit moment tamelijk hip is. De olie zou volgens ethnofarmacologen de bloeddruk verlagen, pijn verminderen en darmparasieten doden. In sommige culturen gebruiken vrouwen Black Seed Oil als een middel voor anticonceptie en geven traditionele genezers het aan meisjes bij wie de puberteit te lang op zich laat wachten.

Black Seed Oil bestaat vooral uit linolzuur en oliezuur. [Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, Volume 14, Issue 2, June 2015, Pages 172177.] Daarnaast bevat Black Seed Oil sterolen en een keur van andere mogelijk bioactieve stoffen.

Androgene werking
In 2011 publiceerden Marokkaanse onderzoekers een dierstudie, waarin mannelijke ratten gedurende 30 dagen elke dag een injectie met Black Seed Oil in hun dunne darm kregen. [Phytothérapie (2011) 9: 338342.] Als je de dosis omrekent naar een volwassen man van 85 kilo, dan kom je ongeveer op 6 milliliter per dag. [Traité] Ratten in een controlegroep kregen geen actieve stoffen. [Témoin]Toen de 30 dagen waren afgelopen, hadden de ratten die Black Seed Oil hadden gekregen een hogere testosteronspiegel dan de dieren in de controlegroep. De testes en prostaat van de ratten in de experimentele groep waren bovendien groter.


Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel


Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel


Orale toediening
Irakese onderzoekers rapporteerden in 2011 soortgelijke effecten van orale toediening van Black Seed Oil. [Iraqi J. Vet. Med. 2011 35(2):5260.] De Irakezen gaven ratten gedurende 30 dagen elke dag 1 milliliter Black Seed Oil per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 12 milliliter per dag.

Toen de 30 dagen voorbij waren was de testosteronspiegel in de mannelijke ratten die Black Seed Oil hadden gekregen 7.04 nanogram per milliliter. Bij de mannelijke ratten in de controlegroep was dat 3.98 nanogram per milliliter.


Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel


Ook de concentratie van LH en FSH, de hormonen die de testes aanzetten tot de productie van testosteron, was hoger in de ratten die Black Seed Oil hadden gekregen dan in de controlegroep.Slot
Interessant spul, dat Nigella sativa. Binnenkort meer.

Bron:
Iraqi J. Vet. Med. 2011 35(2):5260.

Meer:
Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement (23-8-2015)