11.05.2011

Bladeren van dwergpalm maken slank

Een extract van de bladeren van een palm die overal rond de Middellandse Zee groeit verlaagt de glucosespiegel en vermindert het lichaamsgewicht. Dat ontdekten Marokkaanse onderzoekers door proeven op slanke en vetgemeste gerbils.

Bladeren van dwergpalm maken slank
In Marokko groeit de dwergpalm Chamaerops humilis langs de kust. Lokale genezers gebruiken extracten van de boom al eeuwenlang tegen diabetes-2, maar ook als ontstekingsremmer, anabolicum, bacteriedodend middelen en diureticum. De onderzoekers wilden achterhalen door dierproeven of die extracten inderdaad werken. Ze hopen dat ze daarmee een nieuwe behandelingsmethode op het spoor komen tegen tegen vetzucht en overgewicht.

De onderzoekers kochten bladeren en droogden die. Ze maalden de bladeren fijn tot poeder en kookten het in water. Ze filterden het water en vriesdroogden daar het extract uit waarmee ze experimenteerden op Meriones shawi-gerbils - knaagdieren die wel een beetje op ratten lijken.

Een deel van de knaagdieren was slank, een ander deel te dik. De onderzoekers hadden ze vetgemest en ze het bewegen onmogelijk gemaakt.

De ratten kregen elke dag een dosis van 10 mg extract per kg lichaamsgewicht via een slangetje toegediend, 30 dagen lang. De ene controlegroep kreeg water, een andere taurine. De eerste tabel hieronder heeft betrekking op de vetgemeste proefdieren, de tweede op slanke proefdieren.


Bladeren van dwergpalm maken slank


Bladeren van dwergpalm maken slank


De dikke gerbils verloren 46 procent van hun lichaamsgewicht door de suppletie, de slanke gerbils 7 procent.

De Marokkanen hebben niet precies uitgezocht hoe Chamaerops humilis werkt. Ze werpen de mogelijkheid op dat fenolen in de extracten de werking van insuline imiteren, of dat koolhydraatketens de opname van suikers belemmeren.

Bron:
Pak J Pharm Sci. 2010 Apr;23(2):212-9.

Meer:
Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos (14-4-2011)
Dierstudie: pycnogenol is afslanksupplement (7-4-2011)
Eucommia ulmoides: vet verbranden via het autonome zenuwstelsel (3-4-2011)