22.09.2003

Gevalstudies: bloedproppen door anabolen

Het gebruik van anabolen kan het ontstaan van gevaarlijke bloedstolsels in de bloedbaan in de hand werken. Dat concluderen Engelse artsen uit twee gevallen waarin bloedstolsels in bodybuilders bloedvaten afsloten. De gevallen dateren uit de jaren negentig.

Gevalstudies: bloedproppen door anabolen
Het eerste geval was dat van een 35-jarige wedstrijdbodybuilder die al drie dagen vage maar ernstige klachten had: hij had pijn in zijn borst en zijn rug en had moeite met ademen. De klachten waren ontstaan na een griepachtige periode van zes weken.

De man had vroeger gerookt, en in zijn familie kwamen veel hartaanvallen voor. Toen hij ook nog vertelde dat hij al een aantal jaren testosteron- en nandrolonpreparaten gebruikte - drie maanden 'on', en dan een paar weken 'off' - onderzochten de artsen zijn hart. Myocarditis, luidde de uitslag: een ontstoken hartspier, een voorstadium van een hartinfarct.

De bodybuilder kreeg bloeddrukverlagende medicijnen, zoals ACE-remmers en diuretica. Met de anabolen wilde hij liever niet stoppen, uit angst voor de ontwenningsverschijnselen. De artsen vonden dat prima - totdat de bodybuilder vocht in zijn longen kreeg en zijn hartspier begon op te zwellen. Vooral de linkerventrikel had het moeilijk.

Toch maar even stoppen met de anabolen, vonden de artsen. Een paar dagen later wees een echo een grote bloedprop aan in de linkerventrikel. Anti-stollingsmiddelen losten de prop op, maar vier dagen later klaagde de man over pijn in zijn voeten.

Deeltjes van de bloedprop waren in de benen van man terechtgekomen en hadden daar vaten afgesloten, ontdekten de artsen. Ze zetten de behandeling met de antistollingsmiddelen voort en verklaarden de bodybuilder na zes maanden voor genezen. Eind goed, al goed.

Het tweede geval was dat van een 31-jarige amateurbodybuilder, die al zes maanden last van zijn benen had. Hij gebruikte acht jaar testosteronpreparaten als sustanon en Testoviron, samen met methandienone.

Overbelaste gewrichten, had zijn huisarts aanvankelijk gezegd. Niet onlogisch, want de man rookte niet en in zijn familie kwamen geen hart- en vaatziekten voor.

Later bleek echter dat er geen bloed meer stroomde door de belangrijkste aderen in het been van de man. Op echo's was te zien dat de bloedtoevoer in het rechterbeen - voor de kijkertjes: links - was afgesneden. Het pijltje wijst naar de onderbroken bloedtoevoer in het rechterbeen. Rechts daarvan zie je de niet-verstopte bloedvaten in het linkerbeen.


Gevalstudies: bloedproppen door anabolen


Op een echo vonden de onderzoekers een mogelijke bron van de bloedprop die de ader in het been verstopte. In de linkerventrikel van de man zat een bloedprop van twee bij drie centimeter.

Dit keer grepen de artsen agressiever in. Ze legden de bodybuilder op de operatietafel en haalden de bloedprop uit het hart. Daarna sneden ze de verstopte beenader open en haalden ze de andere prop eruit.

De ingreep slaagde. Complicaties deden zich niet voor.

Bron:
Ann Thorac Surg. 2000 Aug;70(2):658-60.

Meer:
Combinatie coke en testosteron slecht voor hart (29-7-2003)