16.01.2004

Tuurlijk... Bodybuilder krijgt gyno van Tribulus terrestris

Engelse chirurgen hebben een casestudie gepubliceerd over een bodybuilder die gynecomastie kreeg nadat hij een supplement met extracten van Tribulus terrestris bulgaricum [hieronder] had geslikt. Behalve borstvorming en gezwellen had de man in zijn bloed ook een verlaagde concentratie testosteron, FSH en LH.

Tribulus terrestris
"Artsen krijgen steeds vaker mannen in hun praktijk die gynecomastie hebben gekregen door anabolen", schrijven de Britten. "Om bijwerkingen als acne, striae en borstvorming te vermijden gebruikt een groeiende groep mannen alternatieve middelen." Tot die alternatieven behoort het furostanol-extract van het plantje Tribulus terrestris. Toch is ook dat alternatieve middel niet helemaal veilig, vrezen de Britten.

Dat concluderen de artsen uit het geval van een 21-jarige vliegtuigmonteur die enthousiast met gewichten trainde. Zijn huisarts had hem doorverwezen omdat hij al vijf maanden een pijnlijke bult in zijn linkerborst had, die opspeelde tijdens het sporten. Vijf jaar eerder had hij ook al zo'n gezwel in een andere borst gehad, maar dat was spontaan overgegaan. Verder was de bodybuilder gezond. Hij rookte twee sigaretten per dag en dronk tien glazen alcohol per week.

Vanwege de pijn en omdat de man het graag wilde haalden de chirurgen het gezwel weg en zogen ook nog wat vet weg. De wond heelde goed, maar tijdens een controle drie maanden later bleek dat er ook in de andere borst een bult ontstond, op ongeveer dezelfde plek waar de artsen zojuist bij de andere borst het gezwel hadden verwijderd.

Analyse van de hormonen in het bloed van de man wees uit dat er iets helemaal niet goed zat. De testosteronspiegel van de man was 1.3 nanomol per liter, terwijl een spiegel van 10-50 nanomol per liter normaal is. Het FSH van de man was 0.59 eenheden per liter, terwijl een spiegel van 1.0-7.0 eenheden per liter normaal is. Het LH was tenslotte 0.26 eenheden per liter, terwijl een normale waarde ligt tussen de 1.0-8.0 eenheden per liter. De concentratie van estradiol en prolactine was in orde.

Toen de artsen vroegen hoe dat kwam, vertelde de bodybuilder dat hij Tribulus terrestris gebruikte. De artsen adviseerden hem daarop om daar mee te stoppen. Twee maanden was de hormoonhuishouding van de man genormaliseerd. FSH: 11 IE per liter, LH: 6.1 IE per liter, T: 15 nanomol per liter. De bult in zijn borst was verdwenen.

De eerste bult, bleek uit onderzoek, was een wildgroei van de buisjes die bij vrouwen melk naar de tepel brengen. Als die cellen op hol slaan spreken artsen van atypical ductal hyperplasia [ADH]. Op zich is ADH niet gevaarlijk, maar het is wel een tussenstadium tussen goedaardige gynecomastie en borstkanker. Mensen met ADH hebben vijf keer meer kans op borstkanker dan normaal. De Britten vragen zich daarom af of Tribulus terrestris-supplementen wel veilig zijn.

De chirurgen gaan er van uit dat de bodybuilder de waarheid vertelt. Wijzelf betwijfelen dat. Een lage testosteronspiegel, weinig FSH en LH, gyno - het doet ons toch meer denken aan de bijwerkingen van een ouderwetse anabolenkuur dan aan nevenwerkingen van een supplement met een plantenextract.

Bron:
Breast. 2004 Oct;13(5):428-30.

Meer:
Cordyceps sinensis werkt als hCG (8-10-2003)
Tryptofaan + stress = meer testosteron (30-12-2001)
Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders (23-5-2001)