13.11.2011

Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement

Op het eerste gezicht onschuldige functional foods en supplementen met kalium kunnen bij gezonde mensen een hartstilstand veroorzaken. Dat zeggen artsen van het Amerikaanse Dartmouth-Hitchcock Medical Center die een fanatieke 35-jarige bodybuilder en een hartpatiënt van 65 op het nippertje redden van de dood.

Artsen vertellen mensen die medicijnen gebruiken als ACE-remmers, ontstekingsremmers als ibuprofen en kaliumsparende diuretica als spironolactone dat ze niet teveel kaliumrijke voedingsmiddelen als bananen moeten eten. In hun artikel willen de Amerikaanse artsen vertellen dat er producten op de markt zijn met zoveel kalium dat ze ook problemen kunnen veroorzaken als je geen medicijnen gebruikt.

De producten die de artsen bedoelen zijn supplementen met kaliumgluconaat [structuurformule hieronder], sportdrankjes met kaliumverbindingen en zoutvervangers met kalium in plaats van natrium. Die zijn - o ironie - ontwikkeld om een disbalans in ons voedingspatroon op te vangen. De voedingsindustrie gebruikt meer zout dan goed voor ons is, en we eten bovendien steeds minder kaliumrijke plantaardige producten.

De artsen beschrijven het geval van een 65-jarige man met aderverkalking. Omdat zijn hart moeite had om voldoende bloed rond te pompen was hij overgestapt op een natriumarm dieet, en was daarbij kaliumzout gaan gebruiken. Hij strooide elke dag acht eetlepels van het spul over zijn maaltijden en slikte daarbij kaliumchloride als medicijn.

Kaliumgluconaat


Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement
Toen hij kortademig werd en zijn spieren niet meer goed bewegen ging hij naar het ziekenhuis, waar de artsen zijn kaliumspiegel normaliseerden.

Het tweede geval dat de artsen beschrijven is dat van een kerngezonde bodybuilder. De man werd met een hartstilstand het ziekenhuis binnengebracht. Even daarvoor had hij ontdekt dat hij niet meer van de bank kon opstaan. Hij had bovendien een te lage bloeddruk en verloor deels zijn bewustzijn. De artsen reanimeerden hem en kregen zijn hart weer aan de praat. Ze gaven hem daarna eerst natriumbicarbonaat en calciumchloride om zijn kaliumspiegel te verlagen, later insuline en glucose om de verzuring van zijn spiercellen tegen te gaan.


Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement


Na drie dagen kon de bodybuilder weer naar huis.

Acht gram kalium per dag is een extreem hoge, maar niet dodelijke dosis - als je nieren gezond zijn en je geen medicijnen gebruikt. Kalium wordt pas dodelijk bij 18 gram per dag - als je lichaam tenminste de tijd krijgt om aan die inname te wennen. Krijgt je lichaam die tijd niet...

"Our research revealed inadequate consumer warnings on these supplements", concluderen de artsen. "We recommend clearer warnings."

Bron:
Am J Emerg Med. 2011;29:1237.e1Ė1237.e2.