23.05.2001

Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders

Nog steeds duiken bodybuildingsupplementen met boron op in webshops en fitnessbladen. En nog steeds is de wetenschappelijke onderbouwing voor hun testosteronverhogende werking zwakjes.

Boron is een metalloïde. Via fruit en andere plantaardige producten krijgen we er dagelijks 2-5 mg van binnen. Onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben in de late jaren tachtig met proeven met boronsupplementen geprobeerd te achterhalen wat boron precies doet in het menselijk lichaam, en deden toen een ontdekking die is opgepikt door supplementenmakers: ze ontdekten dat boron de testosteronspiegel verhoogt. [FASEB J. 1987 Nov;1(5):394-7.]

In die studie kregen 12 vrouwen van 48-82 jaar eerst 119 dagen een dieet met weinig fruit en groenten dat dagelijks een kwart milligram boron leverde. Daarna kregen de vrouwen elke dag 3 mg boron als supplement.

De onderzoekers ontdekten dat de suppletie de concentratie calcium en magnesium in het bloed verminderde. Dat suggereert dat boron helpt bij de opbouw van het skelet. De onderzoekers ontdekten ook dat boron de concentratie testosteron in de vrouwen met 72 procent verhoogde. De vrouwen hadden, ondanks hun lage boroninname, in de eerste fase van de proef een normale testosteronspiegel. De boronsuppletie verhoogde de testosteronspiegel tot een niveau dat voor deze groep tamelijk hoog is.


Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders


In de jaren negentig bestudeerden onderzoekers van de NASA en Auburn University nog eens de effecten van boron - maar dit keer op bodybuilders van 20-26 jaar. Tien van hen slikten 7 weken achtereen elke dag een placebo, 9 slikten een supplement met 2.5 mg boron.

De suppletie voegde niets toe, ontdekten de onderzoekers. De tabellen van hieronder vatten hun bevindingen samen.


Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders


Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders


Supplement met 2.5 mg boron heeft geen effect op bodybuilders
Nou is er een belangrijk verschil tussen de proeven. De studie uit 1987 vergeleek het effect van ongewoon weinig boron met dat van een min of normale hoeveelheid boron. De placebogroep in de studie uit 1994 kreeg daarentegen een normale hoeveelheid boron binnen. In het geval van de borongroep kwam daar dan nog 2.5 mg/dag bij. De figuur hiernaast vertelt dat lang niet in alle bodybuilders de boronspiegel steeg. Misschien hadden supplementen met een hogere dosering boron meer effect gehad.

De meeste boronsupplementen op de markt zijn bedoeld voor vrouwen. Ze zouden het skelet sterker moeten maken. Die claim is helemaal niet zo raar, ook al zetten onderzoekers vraagtekens bij de positieve effecten op de calciumhuishouding uit de 1987-studie. [Br J Nutr. 1993 May;69(3):871-84.] In een dierstudie van voedingswetenschappers van Virginia Polytechnic Institute and State University uit 2001 versterkt boron het anabole effect van estradiol op het skelet. [Biol Trace Elem Res. 2001 Summer;82(1-3):109-23.]

Bron:
Environ Health Perspect. 1994 Nov;102 Suppl 7:73-7.