02.12.2012 | |||||
Broccoli, bloemkool & bodybuilders
Dat sulforaphane een interessante stof voor krachtsporters is komt niet helemaal uit de lucht vallen. De populair-wetenschappelijke website Ergogenics - bescheiden kuchje - heeft er wel eens over gespeculeerd nadat Italiaanse onderzoekers hadden ontdekt dat sulforaphane de overleving van een type stamcel bevordert dat zich verder kan ontwikkelen tot spiercel.
De Italiaanse bevindingen kwamen onverwacht. Voedingswetenschappers hebben sulforaphane weliswaar in hun vizier, maar richten zich op een ander gezondheidseffect - op de verhoogde ontgifting van cellen door sulforaphane, en een eventuele kankerremmende werking.
De onderzoekers stelden hun satellietcellen in reageerbuizen bloot aan sulforaphane [SFN] in concentraties van 5, 10 en 15 micromol, en zagen dat de laagste dosis [SFN 5] de cellen vitaler maakte en de aanmaak van zelfmoordeiwitten als caspase-3 en -9 verminderde. Dat is interessant, want in kankercellen werkt sulforaphane precies andersom: in kankercellen vermindert sulforaphane juist de vitaliteit en activeert het zelfmoordmechanismen.
In de satellietcellen verminderde sulforaphane de aanmaak van myostatin [MSTN] dramatisch, zie je hierboven. Hoe dat kan snappen de onderzoekers niet precies. Ze hebben nog gecontroleerd of sulforaphane de aanmaak verhoogt van follistatin [FST], een eiwit dat myostatin kan uitschakelen, maar dat was niet het geval.
De onderzoekers hebben hoge verwachtingen van de spierversterkende werking van sulforaphane. "If its effects are verified and applied to in vivo models, sulforaphane may have therapeutic benefits in the treatment of human skeletal muscle disorders and practical value in meat production", schrijven ze.
De beste natuurlijke bronnen van sulforaphane zijn verse broccoli en spruiten. In ingeblikte kool zit de stof nauwelijks, en ook in de kant-en-klare in plastic verpakte rode kool en zuurkool zit niet zoveel sulforaphane. Bodybuilders die nu al met sulforaphane willen experimenteren kunnen natuurlijk ook supplementen gebruiken.
Strikt genomen zit er geen sulforaphane in koolgroenten, maar glucoraphanin [structuurformule linksonder]. Als je koolgroenten snijdt, kauwt of verteert verandert glucoraphanin in sulforaphane [structuurformule rechtsonder].
Bron:
Meer:
|