29.06.2014

Cacao verhoogt verbranding van vet

Cacao verhoogt verbranding van vet
Als je ervoor zorgt dat je minder kcals binnenkrijgt dan je verbrandt, dan kun je misschien sneller afvallen als je dagelijks een paar eetlepels cacaopoeder binnenkrijgt. Die boute stelling baseren wij op een Japanse dierstudie, die niet zo lang geleden verscheen in Lipids in Health and Disease.

Cacao
Cacaopoeder zit ramvol flavonoidverbindingen, en de flavonoïden waarover wetenschappers het meest enthousiast zijn, dat zijn de flavan-3-olen. Vooral het flavan-3-ol (-)-epicatechin mag zich in hun warme belangstelling verheugen.


Cacao verhoogt verbranding van vet


Cacao verhoogt verbranding van vet


Volgens dierstudies imiteert en versterkt (-)-epicatechin de positieve effecten van beweging. Proefdieren bouwen sneller conditie op als ze (-)-epicatechin krijgen. Proefdieren die niet meer kunnen bewegen blijven door (-)-epicatechin langer fit.

Vet verbranden
Een effect van beweging is dat je spieren meer vetten gaan verbranden. De Japanners wilden weten of flavan-3-olen ook dat dat effect imiteren, en gaven muizen gedurende 2 weken elke dag een dosis flavan-3-olen uit cacao.

De onderzoekers stopten de flavan-3-olen in het drinkwater. Een controlegroep kreeg drinkwater zonder toegevoegde stoffen.

We weten niet honderd procent zeker wat het humane equivalent is van de dosis die de Japanners gebruikten. Met een beetje natte vingerwerk schatten we dat je de gebruikte hoeveelheid (-)-epicatechin en (+)-catechin binnenkrijgt als je dagelijks 2-4 eetlepels met een fenolrijk cacaopoeder binnenkrijgt.

Als je gaat experimenteren, neem dan raw cacao. Daarin zitten meer actieve stoffen dan in andere poeders. Het ligt in elke natuurvoedingswinkel, en ook in sommige supermarkten.

De toediening van de flavan-3-olen verlaagde de resting respiratory exchange ratio. Dat betekent simpel gezegd dat de muizen meer vet verbrandden.


Cacao verhoogt verbranding van vet


Cacao verhoogt verbranding van vet


De cacao-flavonoïden verhoogden in de spieren, lever en bruine vetcellen de aanmaak van enzymen die betrokken zijn bij de verbranding van vet, zoals carnitine palmitoyltransferase 2 [CPT-2] en medium-chain acyl-CoA dehydrogenase.

In spieren, vet en lever gingen de cellen door de flavan-3-olen bovendien meer mitochondria aanmaken. Die zetten voedingsstoffen om in energie.


Cacao verhoogt verbranding van vet


Conclusie
De muizen bewogen niet, en aten zoveel voer als ze wilden. De flavan-3-olen lieten de dieren dus niet afvallen. Maar als de onderzoekers de muizen op een dieet hadden gezet, of hadden laten bewegen, dan was dat waarschijnlijk anders geweest.

Bron:
Lipids Health Dis. 2014 Apr 5;13:64.

Meer:
Cacaoflavonoid (-)-epicatechin remt myostatin en zorgt voor meer spierkracht (15-1-2014)
Dierstudie: tijdens inactiviteit houdt cacao-fenol (-)-epicatechin duursporters fit (28-11-2013)
In cacao zit een duursportdrug (13-3-2012)