Opgeladen: 14-12-2015
Opgeborgen in: Cafeïne, Thee, Intervaltraining, EPOC, Afslanksupplementen
Translation: Speed up interval-training fat loss with supplement containing caffeine and green tea (19-1-2015)

Supplement met cafeïne en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining

Ook korte en intensieve trainingen kunnen vetverlies stimuleren. Dat komt onder meer omdat na hoog-intensieve inspanningen het calorieverbruik van het lichaam is verhoogd. Het EPOC-effect, heet dat. Bewegingswetenschappers van California State Polytechnic University publiceren binnenkort een humane studie waarin een supplement met cafeïne en een extract van groene thee het calorieverbruik na zo'n korte training verhoogt.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 12 fitte proefpersonen, die wekelijks 3-5 uur trainden in de gym of op het veld. De proefpersonen bezochten bij twee gelegenheden het laboratorium van de onderzoekers, waar ze een klein half uur moesten intervallen op een ergometer (zo'n sportschoolfiets die wel geschikt is voor het opvijzelen van de conditie, maar niet voor de boodschappen).

De intervaltraining hield in dat de proefpersonen, na een warming-up van 5 minuten, eerst 30 seconden sprintten, en vervolgens 5 minuten rustig fietsten om te herstellen. Die cyclus van een korte high-intensity-inspanning en een langere low-intensity-inspanning herhaalden de proefpersonen 3 keer.

Cafeïne
EGCG
Bij de ene gelegenheid kregen de proefpersonen 45 minuten voordat ze op de ergometer klommen een placebo. De andere keer kregen ze een supplement met 250 milligram cafeïne [eerste structuurformule hierboven] en 400 milligram groene thee-extract. Dat extract bestond tussen twee haakjes voor 50 procent uit EGCG [tweede structuurformule]. Het bevatte slechts 5 milligram cafeïne.

De intervaltrainingen vonden 's ochtends vroeg plaats. De proefpersonen hadden nog niet gegeten. Da's wel belangrijk om te weten. Nadat je hebt gegeten, en zeker als je veel eiwitten hebt binnengekregen, neutraliseren enzymen in je lichaam bijna alle polyfenolen in groene thee voordat ze effect kunnen hebben. Hadden de proefpersonen ontbeten, dan was in ieder geval van het effect van de groene thee in het supplement aanzienlijk verminderd.

Resultaten
In de periode van de 45 minuten voordat de proefpersonen gingen intervallen verhoogde het supplement [EXP] het calorieverbruik met 8 procent en de verbranding van vet met 11 procent. Dat zie je in de figuur hieronder.


Supplement met cafeïne en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining


Supplement met cafeïne en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining


In de 45 minuten na de intervaltraining verhoogde het supplement zowel het calorieverbruik als de verbranding van vet met 10 procent. Dat zie je in de figuur hierboven.

Het supplement had geen effect op de hartslag en de bloeddruk. Dat komt vooral omdat de onderzoekers proefpersonen gebruikten die gewend waren aan cafeïne. Dagelijks consumeerden ze minstens 200 milligram cafeïne per dag.

Conclusie
"These results corroborate the use of dietary caffeine and polyphenols to support efforts to reduce adiposity and improve overall body composition especially in conjunction with sprint interval exercise", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Journal of Strength and Conditioning Research Publish Ahead of Print DOI: 10.1519/JSC.0000000000001277.

Meer:
Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining (20-9-2015)


De beste vorm van intervaltraining
Nog explosievere inspanningen, tijdens nog kortere perioden, van elkaar gescheiden door nog kortere rustperioden.

Resveratrol vermindert effect intervaltraining
Niet nemen.

DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining
DHEA vergroot de testosteron:cortisol-ratio.