22.07.2011

Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining

Na intensieve workouts verbruikt het lichaam extra energie. Onderzoekers vermoeden dat krachttraining daardoor kan helpen bij het vasthouden van een gezond gewicht, en bestuderen methoden waarmee ze de 'naverbranding' kunnen verhogen. Eén zo'n methode is het gebruiken van cafeïne voordat je onder het ijzer gaat, ontdekten bewegingswetenschappers van California State University.

EPOC

Na een veeleisende workout moeten spiercellen zich herstellen. Ze vullen hun voorraad creatinefosfaat en glycogeen aan en herstellen hun buffers. Je hebt het dan nog niet eens over het herstel van beschadigde spiereiwitten, maar toch kost het energie. Onderzoekers meten dat verhoogde energieverbruik via de zuurstofconsumptie, en noemen dat verhoogde zuurstofverbruik elevated post-exercise oxygen consumption of kortweg EPOC.

Al in 1989 toonden wetenschappers aan dat cafeïne [structuurformule hieronder] in ongetrainde vrouwen de EPOC na cardiotraining verhoogt. [Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1989;59(1-2):48-54.] [Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1992;65(5):459-63.]

Studie
Maar gebeurt dat ook na een krachttraining? In mannen met een ruime trainingservaring? Die vragen wilden de onderzoekers beantwoorden met een experiment waaraan 14 ervaren krachtsporters van 18-34 jaar meewerkten.

De proefpersonen werkten twee keer het trainingsschema af dat je hieronder ziet. De ene keer slikten ze een uur voordat ze gingen trainen een placebo, de andere keer 6 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht. Twee dagen voordat de proef begon hadden ze alle cafeïnehoudende levensmiddelen laten staan.

Cafeïne

Resultaten
De cafeïne verhoogde de intensiteit van de training, zie je hieronder, en verhoogde het zuurstofverbruik gedurende de zeventig minuten na de training. Het milde stimulantium verhoogde het energieverbruik na de training met 15 procent, en verlaagde bovendien de RER. Dat betekent dat het lichaam minder energie haalde uit de verbranding van koolhydraten, en meer uit de verbranding van vet.


Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining


Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining


Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining


Omgerekend in kcals verbrandden de proefpersonen door de suppletie 24 kcal meer. Da's niet erg veel, vinden de onderzoekers. Maar het staat je vrij om daar anders over te denken.

Bron:
J Sports Med Phys Fitness. 2011 Mar;51(1):11-7.

Meer:
Energie voor naverbranding na zware krachttraining komt vooral uit vet (28-5-2010)
Achttien gram whey voordat je gaat trainen verhoogt vetverbranding (18-1-2010)
Superkoffie met synefrine en HCA verhoogt energieverbruik na de training (19-12-2007)