26.02.2013

Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB

Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB
Gisteren schreven we over HMB Free Acid, de vrije vorm van HMB. Werkt dat spul echt beter dan het klassieke HMB? De Amerikaanse student Jin Xing van Iowa State University probeerde het in zijn afstudeerscriptie uit te zoeken, maar moet het antwoord op die vraag schuldig blijven.

Xing experimenteerde met 32 mannen en vrouwen. Geen van hen had de afgelopen drie maanden een gewicht aangeraakt. Xing gaf sommige proefpersonen een placebo, en de rest 1 gram HMB. De helft van de mannen en vrouwen in de HMB-groep kreeg 1 gr calciumgebonden HMB [Ca-HMB], de andere helft kreeg 1 gr HMB Free Acid [Gel-HMB].

Een half uur na inname liet Xing de proefpersonen hun quadriceps aan gort trainen met een eccentrische workout op de leg-extensionmachine. De helft van de proefpersonen in beide HMB-groepen slikte 4 dagen na de workout nog eens 3 gr calciumgebonden HMB of HMB Free Acid per dag. Xing voegde de gegevens van de pre-workoutsuppletie-groepen en de pre+post-workoutsuppletiegroepen samen. Waarom? Dat snappen wij ook niet.

Gedurende 4 dagen na de workout bepaalde Xing onder meer de spierpijn, de kracht en de concentratie van het enzym LDH in het bloed. LDH is een merker voor spierschade. Hoe meer LDH na een training in het bloed zit, des te meer schade hebben de spieren opgelopen.

Het lijkt erop dat de proefpersonen in de HMB-groepen beter af zijn dan de proefpersonen in de placebogroep, en dat de HMB Free Acid-groep het weer een beetje beter doet dan de andere HMB-groep, maar de verschillen tussen de groepen zijn niet statistisch significant. Placebo, HMB, calciumgebonden HMB of HMB Free Acid, volgens Xings statististische berekeningen maakt het allemaal geen mallemoer uit.


Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB


Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB


Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB


Xing keek ook naar de zwelling van de quadriceps en de concentratie creatine-kinase in het bloed, maar ook daar kwam volgens de statistiek niets uit.

De tabel hieronder valt alle metingen samen. Er zijn dan wel geen statistische verbanden, maar de trend is toch dat HMB Free Acid op vrijwel alle punten beter presteert dan calciumgebonden HMB. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Calciumgebonden HMB versus de vrije vorm van HMB


Waarschijnlijk is een eenmalige toediening van 1 gr HMB, in welke vorm dan ook, te weinig om effect te sorteren, concludeert Xing.

"The discrepancy of results between the present experiment and previous studies may be attributed to differences in the supplementation period", schrijft hij. "The duration for loading HMB in all prior studies that we are aware of is at least 2 weeks. Thus, if HMB can result in an ergogenic response to increase muscle function, a longer supplementation period may be necessary."

Bron:
Efficacy of beta-Hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) in free acid gel on indirect markers of skeletal muscle damage. Thesis. Xing, Jin, M.S., Iowa State University, July 2012; Publication Number 1512256.

Meer:
Vrije vorm van HMB werkt direct (25-2-2013)
Combinatie van resveratrol en HMB verhoogt vetverbranding (11-2-2013)
HMB remt verlies spiermassa als je niet traint (13-11-2012)