29.09.2012

Cannabis ontmant

Cannabisproducten hebben een sterke anti-androgene werking. Analisten van het Italiaanse Istituto Nazionale di Biostrutture e Biosistemi liepen daar tegenaan toen ze met hun nieuwe speeltje - een genetische verknutselde gistcel met een androgeenreceptor - een partij verboden middelen onderzochten die door de politie in beslag waren genomen.

Dat de actieve stoffen in cannabis testosteron in de weg zitten is oud nieuws. Al in de jaren zeventig ontdekten onderzoekers dat cannabis in proefdieren de effecten van exogeen testosteron vermindert. [Indian J Physiol Pharmacol. 1975 Apr-Jun;19(2):98-100.] Stoffen in cannabis, zoals delta-9-THC [structuurformule hierboven] en cannabinol, verhinderen dat androgene stoffen zich kunnen vastmaken aan de androgeenreceptor. [Endocrinology. 1980 Sep;107(3):848-50.]

Delta-9-Tetrahydrocannabinol
De Italianen publiceren binnenkort een studie waarin ze de onderstaande 17 preparaten analyseerden met een genetisch gemanipuleerde gistcel. De cel heeft een androgeenreceptor, en maakt een lichtgevend eiwit aan als androgene verbindingen daarmee interacteren. De cel kan dus anabolica detecteren.


Cannabis ontmant


In het geval van de preparaten 14 en 15 - respectievelijk testosteronpropionaat en methandrostenolone - was er sprake van een androgene werking, aldus de test. De methandrostenolone zat in paarse vijfkantige tabletten. De testosteronpropionaat zat in vervalste Nandrolone Decanoate van Norma Hellas. Foto's van de onderzochte preparaten zie je hieronder.


Cannabis ontmant


Cannabis ontmant


Als de onderzoekers de androgene testosteronmetaboliet DHT, een te onderzoeken preparaat en de cellen samen in een reageerbuis stoppen, kunnen ze bovendien stoffen met een anti-androgene werking opsporen. Toen de Italianen ook op die manier hun preparaten screenden, zagen ze dat er 4 een sterke anti-androgene werking hadden: de cannabisproducten.


Cannabis ontmant


Sporters die cannabis gebruiken ondergraven dus de werking van hun natuurlijk of synthetisch testosteron. Volgens reviews is dat nog niet het hele verhaal. Cannabis verlaagt ook de natuurlijke aanmaak van testosteron, net als die van schildklierhormoon en groeihormoon. [NIDA Res Monogr. 1984;44:46-64.]

Bron:
Anal Bioanal Chem. 2012 Sep 26. [Epub ahead of print].