19.02.2011

Cardiosessie na krachttraining houdt bloedvaten soepel

Een korte cardiosessie na een krachttraining voorkomt dat bloedvaten stijver worden. Dat schreven onderzoekers van Osaka University in de Journal of Applied Physiology. Cardiosessies die voorafgaan aan een krachttraining beschermen de bloedvaten niet.
Een korte cardiosessie na een krachttraining voorkomt dat bloedvaten stijver worden. Dat schreven onderzoekers van Osaka University in de Journal of Applied Physiology. Cardiosessies die voorafgaan aan een krachttraining beschermen de bloedvaten echter niet.

Krachttraining & bloedvaten
Krachttraining maakt bloedvaten stijver, aldus sommige studies. In theorie zouden krachtsporters daardoor meer kans hebben op een hart- of vaatziekte. Als dat echt zo is, dan helpt creatinesuppletie misschien, schreven we eerder op basis van Amerikaans onderzoek. Uit een Japanse studie uit 2007 haalden we een andere strategie om de mogelijke negatieve cardiovasculaire effecten van krachttraining te ondervangen.

Studie
Dat onderzoek betrof een experiment op 11 mannelijke en 22 vrouwelijke gezonde maar niet-sportieve jongeren van gemiddeld 18 jaar.

Van de 33 proefpersonen deden er 22 8 weken aan krachttraining. Twee keer per week trainden ze hun belangrijkste spiergroepen met basisoefeningen als de chest-press, de curl, de seated-row, de shoulder-press, de leg-curl, de leg-press en de sit-up.

De proefpersonen trainden met een belasting waarmee ze net 7-8 herhalingen konden maken - 80 procent van hun 1RM.

Elf proefpersonen liep 20 minuten op een treadmill op 60 procent van hun maximale hartslag - voordat ze gingen krachttrainen [BRT]. De andere elf ging pas rennen toen ze de krachttraining achter de rug hadden [ART].

Nog eens 11 proefpersonen deden helemaal niks [SED]. Zij vormden de controlegroep.

Voordat het trainingsprogramma begon, vlak nadat het voorbij was en na nog eens 4 weken detraining bepaalden de onderzoekers de stijfheid [baPWV] en de elasticiteit [FMD] van de bloedvaten.

Driehoekjes = controlegroep; rondjes = cardio voor krachttraining; vierkantjes = cardio na krachttraining.


Een korte cardiosessie na een krachttraining voorkomt dat bloedvaten stijver worden. Dat schreven onderzoekers van Osaka University in de Journal of Applied Physiology. Cardiosessies die voorafgaan aan een krachttraining beschermen de bloedvaten niet.


Resultaten
Zoals je ziet heft een korte cardiosessie na de krachttraining het negatieve effect van de krachttraining volledig op. De bloedvaten de proefpersonen leken zelf een beetje soepeler te worden door de cardiosessie na de krachttraining.

Slot
Nou hebben veel krachtsporters een broertje dood aan cardio. Maar een sessie van 20 minuten, met een intensiteit waarbij je nog een gesprek kunt voeren, dat is te doen. Toch?

Er is nog een andere manier waarop krachtsporters hun bloedvaten gezond kunnen houden. Daarover schrijven we binnenkort.

Bron:
J Appl Physiol. 2007 Nov;103(5):1655-61.

Meer:
Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel (18-2-2011)
Bloedvaten verstijven door krachttraining (17-2-2010)