Opgeladen: 28-12-2011
Opgepoetst: 31-10-2015
Opgeborgen in: Bèta-Alanine, Kankerpreventie
Translation: Animal study: carnosine slows down tumour growth (25-1-2012)

Dierstudie: carnosine remt tumorgroei

Carnosine, het dipeptide dat het lichaam synthetiseert op basis van onder meer bèta-alanine, laat niet alleen spiercellen harder werken en verouderingsprocessen langzamer verlopen. Onderzoekers van de universiteit van Leipzig ontdekten dat carnosine ook kankercellen afremt.

Carnosine versus kanker
De Duitsers publiceerden in 2008 een studie waarin cellen uit een menselijk glioblastoom - een nauwelijks te bestrijden hersentumor - minder snel groeiden door blootstelling aan carnosine. [Int J Pept Res Ther 2008, 14:127-135.]

Carnosine saboteert de energievoorziening van de kankercellen, en vermindert de omzetting van koolhydraten in het energiemolecuul ATP. [Neurol Res. 2010 Feb;32(1):101-5.] Kankercellen gebruiken bij voorkeur glucose als brandstof.

Studie
Nou hoeft een middel dat kankercellen in een reageerbuis een toontje lager laat zingen nog niet te werken in de praktijk. Omdat ze de werkelijkheid van een mens van vlees en bloed dichter wilden benaderen deden de onderzoekers een proef met muizen. Die injecteerden de Duitsers met kankercellen die het eiwit human epidermal growth factor receptor 2 [HER2/neu] in verhoogde mate aanmaakten.

Tumoren hebben bloed nodig voor hun groei. Veel extra gevaarlijke kankercellen scheiden verhoogde concentraties HER2/neu af. Dat eiwit dwingt het lichaam bloedvaten aan te leggen die de tumoren van extra bloed voorzien.

De ene helft van de muizen kreeg bijna dagelijks een injectie met een beetje keukenzout direct in de darmen. Dat was de controlegroep. De andere helft van de dieren kreeg even vaak een injectie met carnosine. Preciezer: de muizen kregen 6 keer per week een peritoneale injectie met 500 microliter vloeistof met 1 mol carnosine.

Resultaten
In de controlegroep gingen de tumoren na 14 dagen groeien, in de carnosinegroep gebeurde dat pas op dag 19. Op dag 24, toen de proef was afgelopen, waren de tumoren in de carnosinemuizen enkele tientallen procenten kleiner dan in de controlegroep.


Dierstudie: carnosine remt tumorgroei


Dierstudie: carnosine remt tumorgroei


Toen de onderzoekers de cellen uit de tumoren onder de microscoop bekeken, had dat carnosine de deling van de cellen verminderd. In reageerbuizen zagen ze bovendien dat de kankercellen minder ATP aanmaakten.

Conclusie
"Carnosine should be considered as a potential anticancer agent, especially since it is a naturally occurring substance", schrijven de onderzoekers. "It is now very important to analyse how carnosine inhibits proliferation and whether it may be a useful drug for anticancer therapy in humans."

Bron:
Mol Cancer. 2010 Jan 6;9:2.

Meer:
Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt (25-12-2011)
Leef langer - slik carnosine (of bèta-alanine) (18-6-2011)
Carnosine verlengt leven in dierstudie (20-10-2010)


Glycine AKG als anti-verouderingssupplement
Pure speculatie, wel leuk.

Ginkgo is een levensverlenger
Jazeker. Een heuse humane studie.

Mannen leven langer door ginseng
Nog een humane studie. Het is een beetje feest vandaag.