20.10.2012

Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers

Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers
Als je wilt afvallen of een gezond gewicht wilt vasthouden, dan nemen je kansen op succes toe als je chips, aardappels en frisdrank zoveel mogelijk vermijdt. Het opnemen van yoghurt, noten en fruit in je dieet verhoogt je slagingskansen echter. Dat schrijft de epidemioloog Dariush Mozaffarian van Harvard Medical School in de New England Journal of Medicine.

Studie

Mozaffarian snaaide zijn gegevens uit drie studies waaraan in totaal meer dan 120.000 Amerikaanse mannen en vrouwen meewerkten. De namen zullen je inmiddels bekend voorkomen: de Nurses' Health Study I en II [NHS, NHS II] en de Health Professionals Follow-up Study [HPFS]. In die onderzoeken zijn werkers in de gezondheidszorg jarenlang intensief gevolgd.

Mozaffarian kon uitrekenen hoeveel de gemiddelde deelnemer in een periode van 4 jaar zwaarder werd - en met welke eet- en leefgewoonten gewichtstoename samenhing. Zo ontstonden de figuren hieronder.

Resultaten
Elke 4 jaar werd de gemiddelde deelnemer 1.5 kg zwaarder. Elke portie chips per dag zorgde voor een 4-jaarlijkse gewichtstoename van 0.76 kg, elke dagelijks portie aardappelen voor een gewichtstoename van 0.58 kg, elke portie frisdrank voor een gewichtstoename van 0.45 kg en elke portie knakworst, boterhamworst en andere processed meats voor een gewichtstoename van 0.42 kg.

Deelnemers met veel yoghurt, noten, fruit en groenten in hun dieet bleven daarentegen makkelijker slank. Die producten werkten juist een afname van het lichaamsgewicht in de hand.


Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers


Beweging was een slankmakende factor, maar niet zo'n hele grote. Dat zie je hierboven. De gewichtstoename van mannen en vrouwen die het meeste bewogen [Quintiel 5] was nog geen kilootje minder dan de mannen en vrouwen die het minste bewogen [Quintiel 1].

Dik-worden is kennelijk vooral het gevolg van teveel eten, en veel minder het gevolg van te weinig bewegen. Bedrijven als Mars en Kraft dragen meer verantwoordelijkheid voor de vetzuchtepidemie dan bedrijven als Apple en Toyota.


Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers


De allergrootste dikmakende factor die Mozaffarian ontdekte was trouwens stoppen met roken. Stoppers winnen in 4 jaar tijd 2.3 kg.


Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers


Conclusie
"Our findings suggest that both individual and population-based strategies to help people consume fewer calories may be most effective when particular foods and beverages are targeted for decreased (or increased) consumption", concluderen de onderzoekers.

Context
Je moet dit onderzoek zien tegen de achtergrond van een grote ruzie binnen de voedingswetenschap tussen twee kampen. Het ene kamp roept dat het bij overgewicht allemaal draait om het 'voedingspatroon' en niet om 'individuele voedingsmiddelen'. Er is niks mis met frisdrank, zolang je maar frisdrank met mate gebruikt en ook veel beweegt. Aldus de voedingswetenschappers die geld krijgen van de suikerproducerende industrie en Coca-Cola. En, voegen zijzelf of hun sponsors daar in één adem aan toe, het heeft dus geen zin om automaten met frisdrank uit scholen weg te halen.

Voedingswetenschappers die geen geld krijgen van de industrie komen opmerkelijk vaak tot een andere conclusie. Er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die 'fout' zijn, zeggen ze. Vooral industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, die veel snel opneembare koolhydraten en slechte vetten bevatten, verleiden tot overeten. De studie waarover dit stukje gaat komt uit die hoek.

Bron:
N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404.

Meer:
Slaaptekort maakt dik (17-10-2012)
Maakt gentechmaïs de Amerikanen zo dik? (4-5-2012)
De dieren in onze omgeving worden steeds dikker (4-3-2012)