Opgeladen: 8-2-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Depressie
Translation: Crisps and chocolate make you sombre; fruit makes you carefree and energetic (14-4-2016)

Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek

Fruit is niet alleen gezonder voor je lichamelijke gezondheid dan chips en chocolaatjes, maar ook beter voor je geestelijke gezondheid. Als je jezelf elke middag jezelf trakteert op chocolade of een zakje chips, dan is het schadelijke psychologische effect al na tien dagen zichtbaar. Maar neem je elke middag een stuk fruit, dan ondervind je daarvan al na tien dagen de positieve psychologische effecten.

Studie
Psychologen van Cardiff University in Engeland verdeelden 100 psychologiestudenten in drie groepen. De studenten in alle groepen aten gedurende tien dagen elke middag een snack.

De studenten in de ene groep aten chocolade [nee, niet het soort dat bol staat van de polyfenolen, maar het type caloriebom dat je levensverwachting aanmerkelijk verkort], de studenten in de tweede groep aten chips, en de studenten in de derde groep aten bananen, mandarijnen of appels.

Voor en na de periode van tien dagen brachten de onderzoekers in kaart hoe de studenten zich voelden. Met vragenlijsten bepaalden de onderzoekers de mate van emotional distress en vermoeidheid. De onderzoekers lieten de studenten bovendien hun lichamelijke klachten een cijfer geven [somatic symptoms]. Tenslotte achterhaalden de onderzoekers de mate van tobberigheid [anxiety] en neerslachtigheid [depression].

Resultaten
In de studenten die zich zelf 's middags vergiftigden verwendden met chocolade en chips werden in de periode dat het experiment duurde depressiever, vermoeider en emotioneler.


Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek


Al die negatieve effecten waren afwezig bij de studenten die 's middags fruit aten. De proefpersonen in die groep werden tegelijkertijd minder tobberig, voelden zich lichamelijk gezonder en konden beter nadenken.

Conclusie
"The results from the present intervention study support the view that consumption of fruit improves mental health compared to consumption of crisps/chocolate", schrijven de onderzoekers.

"Further research is required to determine the extent to which these effects generalize across other types of snack. Indeed, even within the category of fruit there may be variation depending on the micronutrient composition of the product."

Bron:
Front Nutr. 2014; 1: 10.

Meer:
Dieet niet optimaal? Kiwi's bestrijden vermoeidheid en geven meer energie (6-2-2016)
Het antidepressie-dieet (29-1-2016)
Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever (13-1-2016)


Gezonde margarines maken depressief, olijfolie maakt je blij
Epidemiologie.

Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium
Humaan onderzoek.

Metastudie: alleen visolie met veel EPA effectief tegen depressie
Aggregatie van 15 eerder verschenen trials.