24.01.2014 | ||||
Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus
Miljoenen mensen op deze planeet dragen, vaak zonder dat zij het weten, het hepatitis C-virus [hieronder] met zich mee. Besmetting is meestal het gevolg van transfusie met besmet bloed, maar het virus laat zich ook overdragen door een injectienaald die al in het lichaam van een drager is geweest, onhygiënisch uitgevoerde piercings of tatoeages en door seksueel contact. Het hepatitisvirus vermenigvuldigt zich in levercellen. De leverschade die daardoor ontstaat veroorzaakt buikpijn, misselijkheid en braakneigingen, verlies van de eetlust, geelzucht, vermoeidheid en jeuk. Op de langere termijn kan het virus, als het immuunsysteem het niet onder de duim krijgt of medische behandeling uitblijft, leverfibrose, levercirrose en uiteindelijk zelfs leverkanker veroorzaken. Er zijn vier typen van het hepatitis-C-virus bekend. Typen 1 en 4 zijn zo agressief, dat het lichaam ze niet op eigen kracht kan uitschakelen. Daarvoor is een combinatietherapie nodig met een synthetische versie van het immuunstimulerende eiwit interferon en een virusremmer. Die behandeling bestaat pas sinds 2000. Chlorella stimuleert in dierstudies en in humaan onderzoek de aanmaak van interferon. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of suppletie met Chlorella het hepatitis-C-type 1-virus kan helpen bestrijden. Om daar achter te komen deden ze een experiment van 12 weken met 13 mensen die waren besmet met het hepatitis-C-type 1-virus. Over die proefpersonen vertellen de onderzoekers bijna niets. Maar als je tussen de regels door kunt lezen, dan krijg je het donkerbruine vermoeden dat het gaat om mensen aan de onderkant van onze samenleving. De proefpersonen gebruikten geen medicijnen. De helft van hen had in het verleden wel medicijnen gekregen, maar had daar niet goed op gereageerd. De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende de eerste week 2 keer per dag 3 tabletten van 500 mg Chlorella. Daarna kregen alle proefpersonen 3 keer per dag zo'n dosis. In totaal slikten de proefpersonen in week 2-12 dus 4.5 gram aan Chlorella in tabletvorm per dag. Bovendien dronken de proefpersonen elke dag 2 keer 30 ml van een oplosbaar Chlorellapreparaat. Via dat oplosbare preparaat kregen de proefpersonen dagelijks nog eens een kleine vijf gram Chlorella binnen. Beide producten waren afkomstig van de Japanse Sun Chlorella Corporation. De suppletie verlaagde in de meeste proefpersonen de concentratie van het leverenzym AST in het bloed. Dat is positief, want een hoge AST-spiegel geeft aan dat de lever het moeilijk heeft. Het effect was echter niet statistisch significant. De waarden in de figuur hieronder zijn het aantal IE/ml.
Wel significant - en positief - was het effect van Chlorella op de spiegel van het leverenzym ALT. Ook die spiegel daalde bij de meeste proefpersonen, zie je hieronder. Dat is positief. Dalende ALT-waarden suggereren herstel van de lever. De waarden in de figuur hieronder zijn het aantal IE/ml.
De onderzoekers monitorden ook de aanwezigheid van het hepatitisvirus aan de hand van de hoeveelheid virus-RNA in het bloed van de proefpersonen. Bij de meeste proefpersonen nam die hoeveelheid af, maar ook dat effect was niet statistisch significant.
De onderzoekers bestudeerden ook een groep vergelijkbare mensen, die ook waren besmet, maar die geen Chlorella kregen. Bij hen deden zich geen significante veranderingen voor. De onderzoekers weten ook wel dat het is uitgesloten dat Chlorella besmetting met het hepatitis C-type 1-virus kan genezen. Ze schrijven: "Nevertheless, we conclude from our present findings that the benefits of Chlorella administration in the treatment of chronic hepatitis C-virus infection before and/or during the administration of interferon plus antiviral drugs, as well as the effects of Chlorella upon chronic infection by other hepatitis C-virus genotypes, warrant further study." Het onderzoek is niet betaald door de Sun Chlorella Corporation, maar door de werkgever van de onderzoekers. Bron: Meer: |