30.10.2011 | ||||
Kuurtje met Cissus quadrangularis maakt botten sterker dan ze ooit waren
In dierstudies remmen extracten van Cissus quadrangularis botontkalking. In 2003 verscheen zelfs een dierstudie waarin Cissus quadrangularis de botten van proefdieren sterker maakte dan ze ooit waren geweest.
Osteoporose behoort, samen met diabetes, sarcopenia en Alzheimer, tot de nieuwe volksziekten. We worden steeds ouder, en dus krijgen we steeds vaker last van broze botten. In het rijke Nederland neemt volgens statistieken het aantal mensen met osteoporose fors toe. [nationaalkompas.nl] [Offline] In dat land zal volgens de prognoses van onderzoeksinstituut RIVM het aantal mensen met botontkalking tussen 2007 en 2025 toenemen met 38 procent. [Grafiek hieronder.]
Als ze maar lang genoeg leven krijgt tien procent van de vrouwen uiteindelijk botontkalking. Bij mannen slaat botontkalking wat minder vaak toe. [nationaalkompas.nl] [Offline] [Grafiek hieronder.] Mannen worden beschermd door hun testosteron, dat hun lichaam tot op hoge leeftijd blijft aanmaken. Bij vrouwen valt de aanmaak van geslachtshormonen na de overgang grotendeels stil, en verdwijnt de botmassa daardoor sneller.
Indiase traditionele genezers gebruiken al eeuwenlang Cissus quadrangularis als medicijn tegen botontkalking. Al in de jaren zestig bevestigden Indiase wetenschappers met dierstudies dat die aanpak inderdaad zou kunnen werken. In de jaren daarna hebben vooral onderzoekers van Manipal University in India in de ene na de andere dierstudie de anabole effecten op botweefsel bevestigd. Uit zo'n studie, die verscheen in 2010, snaaiden we de onderstaande figuren. [Chang Gung Med J. 2010 May-Jun;33(3):252-7.]
Dat klinkt op zich al goed, maar in 2003 publiceerden Indiase onderzoekers van dezelfde groep een nog veelbelovender dierstudie. [J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):245-50.] De tabel hierboven komt uit die publicatie.
De onderzoekers gaven hun estradiolloze ratten per kg lichaamsgewicht drie maanden lang raloxifene of Cissus quadrangularis. Daarna plaatsten de onderzoekers botten van de dieren in apparatuur die bepaalde bij welke druk hun femoral head afbrak, hun kuitbeen splijtte en hun wervels verbrijzelden. Het Cissus-extract maakte de botten van de proefdieren sterker dan die van intacte ratten.
De gebruikte doses waren fors, ook als je ze omrekent naar mensen. Maar toen de onderzoekers na de proef sectie deden op de ratten vonden ze geen afwijkingen.
Bron:
Meer:
|