04.05.2014

Citicoline versnelt herstel beschadigde zenuwen

Citicoline
Citicoline - alias cytidine-5'-diphosphocholine - is een legale smartdrug, die je kunt beschouwen als een precusor van phosphatidylcholine en acetylcholine. Volgens een dierstudie die verscheen in Turkish Neurosurgery stimuleert citicoline het herstel van beschadigde zenuwbanen. En als je die studie leest, dan vraag je je af wat voor interessante neurologische effecten citicoline nog meer heeft...

Sinds wetenschappers weten dat phosphatidylcholine een bouwsteen van de membranen van hersen- en zenuwcellen is, bestuderen ze het effect van suppletie met die stof of analogen ervan. Ze vragen zich af of een supplement of functional food met zulke stoffen mentale achteruitgang door veroudering en het verloop van ziekten als Alzheimer kan voorkomen of vertragen.


Citicoline versnelt herstel beschadigde zenuwen


Onderzoekers van Uludag University in Turkije keken naar een ander aspect van citicoline. Ze sneden in ratten de sciatic nerve in de poten door, hechten die weer aan elkaar en monitorden vervolgens gedurende 12 weken het genezingsproces.

Drie experimentele groepen ratten kregen vlak voor het doorsnijden van de zenuw en na de chirurgie doses van 300, 600 en 900 mmol citicoline per kg lichaamsgewicht in hun dunne darm gespoten. Een controlegroep kreeg alleen een zoutoplossing toegediend.

De onderzoekers gebruikten onder meer een methode waarbij ze de poten van de ratten besmeerden met inkt, en de dieren daarna over wit papier lieten lopen. Als de sciatic nerve niet goed functioneert kunnen de ratten de spieren in hun poten niet goed aanspannen en hebben ze een uitgerekte pootafdruk. Ze hebben de murine variant van platvoeten.

Citicoline
Hoe ver het herstel is gevorderd kun je meten als je afdruk van een goede poot vergelijkt met die van een aangetaste poot, en aan de hand daarvan de sciatic functional index berekent.

Hoe hoger de dosis citicoline, des te sneller kregen de ratten de controle over de spieren in hun poot weer terug. Dat zie je in de figuur hieronder.


Citicoline versnelt herstel beschadigde zenuwen


Citicoline versnelt herstel beschadigde zenuwen


De onderzoekers bepaalden na de ingreep ook hoe snel electrische pulsen zich door de herstellende zenuwbaan konden bewegen. Je ziet hierboven dat het doorgeven van die pulsen sneller verliep naarmate de ratten meer citicoline hadden gekregen.

Onder de microscoop zagen de onderzoekers dat citicoline in de hoogste dosis het aantal axonen in de zenuwbaan liet toenemen. Alle doses verminderden de vorming van littekenweefsel in de zenuw.

"Future studies are required to further reveal the mechanisms by which citicoline proves beneficial in peripheral nerve damage", concluderen de onderzoekers.

Bij leerprocessen maken hersencellen nieuwe verbindingen aan. Zo leggen ze informatie vast. De processen die zich afspelen in onze hersenen als we dingen leren lijken wel een beetje op wat er gebeurt als doorgesneden zenuwbanen zich herstellen. Zou citicoline een 'leer-drug' zijn?

Bron:
Turk Neurosurg. 2014;24(1):54-62.

Meer:
Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers (2-3-2014)
Melissa officinalis is een smartdrug (20-12-2012)