29.07.2003

Combinatie coke en testosteron slecht voor hart

Combinatie coke en testosteron slecht voor hart
Cocaine
Anekdotes uit de chemische sport wezen al in die richting en nu hebben Italiaanse onderzoekers het nog eens met reageerbuisproeven bevestigd: de combinatie van cocaïne [structuurformule hieronder] en testosteron is slecht voor je hart. Coke versterkt de slechte effecten van testosteron op hart en bloedvaten en heft tegelijkertijd de gunstige effecten van het mannelijke geslachtshormoon op.

De onderzoekers deden proeven met menselijke bloedplaatjes uit het bloed van gezonde proefpersonen die geen drugs gebruikten. De onderzoekers stelden de bloedplaatjes bloot aan forse concentraties cocaïne en testosteron.

Alleen coke en alleen testosteron hadden niet zoveel invloed op het samenklonteren van de bloedplaatjes. Die samengeklonterde bloedplaatjes kunnen bloedvaten afsluiten en infarcten of beroertes laten ontstaan. Maar als coke en testosteron samen werden toegediend, dan nam de neiging van de plaatjes om zich aan elkaar vast te plakken sterk toe. De twee tabellen hieronder geven de klontering op twee verschillende manieren weer.


Combinatie coke en testosteron slecht voor hart

Combinatie coke en testosteron slecht voor hart


Wat er in de reageerbuizen precies gebeurt is de Italianen een raadsel. Het effect verdween toen de onderzoekers een anti-androgeen aan het coke-testosteronmengsel toevoegden.

Nu heeft testosteron als positief effect op de bloedsomloop dat het de vaten laat ontspannen. Dat merkten de onderzoekers tijdens een tweede experiment, met stukjes bloedvat die ze uit konijnen hadden gehaald. Dat effect verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op een hartaanval.

Cocaïne, ontdekten de Italianen, deed dat effect van testosteron teniet. De spiertjes in de vaten spanden zich door de aanwezigheid van coke - ook als er veel testosteron aanwezig was. En weer kunnen de onderzoekers niet vertellen wat er precies in de bloedvaten gebeurt, behalve dan dat er androgene receptoren een rol spelen. Toen ze flutamide toevoegden aan de cocktail gebeurde er niets.

Volgens de onderzoekers is de boodschap van hun studie duidelijk: de combinatie van testosteron en coke is gewoon gevaarlijk.

Bron:
Thromb Res. 2003 Feb 15;109(4):195-201.