15.01.2012 | ||||
Combinatie creatine en bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen
Een 4-weekse kuur met creatine en bèta-alanine tilt het uithoudingsvermogen van sporters misschien op een hoger plan. Dat kun je afleiden uit een gesponsorde studie die bewegingswetenschappers van Florida Atlantic University een paar jaar geleden publiceerden in Amino Acids. Maar of je daar iets aan hebt? Dat hangt er maar van af...
De onderzoekers vertellen helemaal niets over hun proefpersonen, behalve dan dat ze mannelijk en halverwege de twintig waren. Waren ze getraind? Waarschijnlijk niet. Ze waren aan de zware kant. [Gemiddelde lengte: 1.72 meter, gemiddeld gewicht: 82 kg.]
Nog een minpuntje: tijdens de 28 dagen dat de mannen supplementen gebruikten trainden ze niet.
Genoeg gezeurd. Terug naar de studie.
De onderzoekers gaven een placebogroep van 13 mannen dagelijks 34 gr glucose [Placebo]. Een groep van 12 mannen kreeg dagelijk 34 gr glucose plus 5.25 gr creatine [Cr], een groep van 14 mannen kreeg dagelijks 34 gr glucose plus 1.6 gr bèta-alanine [B-Ala] en een groep van 16 mannen kreeg tenslotte dagelijks 34 gr glucose, 5.25 gr creatine plus 1.6 gr bèta-alanine [CrBA].
En dan stuiten we meteen op nog een methodologisch probleem. De mannen in de CrBA-groep kregen hun glucose, creatine en bèta-alanine in de vorm van het EAS-supplement Phosphagen Elite. EAS heeft in 2010 de productie van Phosphagen Elite gestaakt. Het supplement bevatte meer componenten dan glucose, creatine en bèta-alanine. Erg spectaculair zijn die andere bestanddelen niet, maar methodologisch is het niet erg netjes. Zeker als de onderzoekers in hun artikel daarover zwijgen.
[Kijk nou eens. Zijn we toch weer aan het zeuren...]
De onderzoekers lieten hun proefpersonen voor en na de suppletieperiode met een toenemende intensiteit fietsen - en bepaalden de lactate threshold [LT] en de ventilatory threshold [VT] van de mannen. De LT en VT zijn respectievelijk het punt waarop 1. bij toenemende inspanning de melkzuurspiegel in het bloed begint te stijgen [omdat de omzetting van glucose in energie minder soepel gaat verlopen] en 2. het punt waarbij de mannen bij toenemende inspanning niet alleen meer, maar ook dieper gaan inademen [omdat de zuurstofbehoefte van hun lichaam exponentieel groter wordt].
Bij de VT en LT bepaalden de onderzoekers hoeveel zuurstof de mannen opnamen en hoeveel Watt ze opwekten. Los daarvan bepaalden de onderzoekers ook de maximale zuurstofopname - nog steeds de belangrijkste voorspeller van het uithoudingsvermogen - en de tijd dat de mannen bij toenemende inspanning konden blijven fietsen [TTE].
De sterretjes geven aan of de gemeten veranderingen statistisch significant zijn.
"Four weeks of supplementation with CrBA demonstrated significant improvements in five of eight indices of cardiorespiratory endurance measured during incremental cycle ergometry", concluderen de onderzoekers. "Supplementation with Cr and b-Ala resulted in improvements in two and one of the indices, respectively."
Dat klinkt positief, maar je moet er toch wel bij opmerken dat de suppletie niets deed met de maximale zuurstofopname. Tegelijkertijd nam alleen in de placebo- en creatinegroep het aantal seconden significant toe dat de mannen konden blijven fietsen. Op de twee belangrijkste variabelen had de suppletie met het creatine-bèta-alanine-combo dus geen effect.
Daarom willen we - los van de methodologische onduidelijkheden - uit deze studie niet de conclusie trekken dat sporters baat hebben hebben bij suppletie met de onderzochte combinatie. Het hangt er helemaal van af welke inspanning ze moeten leveren. Moeten ze presteren op hun lactate threshold en ventilatory threshold? Dan misschien wel. Moeten ze presteren op een hoger intensiviteitsniveau? Dan misschien niet.
Bron:
Meer:
|