26.07.2003

Combinatie groeihormoon en anabolen riskant voor hart

Finse wetenschappers van de National Public Health Institute denken dat anabolen wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor het hart. Niet op zichzelf, maar wel in combinatie met groeihormoon. Dat schrijven ze in de International Journal of Sports Medicine.

Studie
De Finnen onderzochten twintig bodybuilders met wie ze via advertenties in een fitnessmagazine in contact waren gekomen. De bodybuilders hadden allemaal een kuur afgemaakt toen de onderzoekers het functioneren van de linkerventrikel van hun hart beoordeelden.

Linkerventrikel
Bij veel krachtsporters is de linkerventrikel van het hart vergroot. Is die vergroting extreem, dan kan het hart het bloed niet meer goed rondpompen. De Finnen vroegen zich af of dat ook hun bodybuilders een vergrote ventrikel hadden.

En jazeker, dat was zo. Hoe hoger de dosering van de gebruikte anabolen, des te groter was de linkerventrikel. Het verband was zelfs vrij sterk. Maar hadden de gebruikers daar ook last van?

Nee, zeggen de Finnen. Dat maken ze op uit de E/A-ratio (de early peak flow velocity gedeeld door de peak atrial flow velocity), een variabele die iets zegt over de effectiviteit waarmee het hart het bloed door het lichaam pompt. Die ratio was bij de gebruikers niet significant anders dan bij de controlegroep.

Groeihormoon
Van de twintig bodybuilders gebruikten er vier ook groeihormoon - en bij hen vonden de onderzoekers wel zorgwekkende afwijkingen.

De groeihormoonkuurtjes duurde vijf tot elf weken. De dagelijkse dosis varieerde van 2 tot 4 eenheden. Meestal injecteerden de sporters zich 's avonds. Groeihormoongebruikers namen ook dertig procent meer anabolen en kuurden langer dan de gebruikers in de anabolengroep, maar trainden ongeveer even zwaar.


Controle
(15 personen)

Anabolen
(16 personen)

Anabolen + groeihormoon
(4 personen)

Hartslag

66 slagen per minuut

65 slagen per minuut

65 slagen per minuut

Systolische bloeddruk (= tijdens de hartslag)

131 mm kwikdruk

131 mm kwikdruk

130 mm kwikdruk

Diastolische bloeddruk (= tussen de hartslagen in)

77 mm kwikdruk

76 mm kwikdruk

89 mm kwikdruk

Gewicht van linkerventrikel

167 gr

257 gr

342 gr

Gewicht van linkerventrikel, gedeeld door lengte

93 gr per meter

141 gr per meter

191 gr per meter

Dikte van de wand van de linkerventrikel, verhoudingsgewijs

0.37

0.42

0.53

E/A-ratio

1.66

1.72

1.29


Groeihormoongebruikers zouden zich dus bezorgd over hun hart kunnen maken. Waarschijnlijk versterken de androgenen en het groeihormoon elkaars effect doordat anabolen de concentraties van bindingseiwitten verlagen die IGF-1 neutraliseren. Groeihormoon verhoogt de concentratie IGF-1 in het lichaam, en vergroot op die manier de spiergroei in sporters.

Case
De onderzoekers onderzochten een specifieke groeihormoongebruiker meerdere keren: een keer vlak na een kuur waarin hij zowel anabolen als groeihormoon gebruikte, een keer tijdens een rustperiode waarin hij niet gebruikte, en een keer na een steroids only-kuur.

De figuur hieronder vertelt wat daar uitkwam. LVM staat voor het gewicht van de linkerventrikel, EA voor de E/A-ratio en RWT voor de relatieve wanddikte van de linkerventrikel.


Finse wetenschappers van de National Public Health Institute denken dat anabolen wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor het hart. Niet op zichzelf, maar wel in combinatie met groeihormoon. Dat schrijven ze in de International Journal of Sports Medicine.


De figuur suggereert waarom de duur van het anabolengebruik geen voorspellende waarde heeft voor de vergroting van de hartspier of het verslechteren van de bloedsomloop. Die effecten zijn acuut. Ze spelen tijdens het gebruik maar verdwijnen als het gebruik wordt gestaakt.

Deze kleine studie doet vermoeden dat voor groeihormoongebruikers periodes waarin ze geen middelen gebruiken misschien wel nog belangrijker zijn dan voor anabolengebruikers die zich beperken tot steroïden.

Bron:
Int J Sports Med 2003; 24: 337-343.