07.09.2012

Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker

Als twintigers gaan krachttrainen, dan verliezen ze meer vet in hun middel als ze daarbij ook vitamine D slikken. Bovendien bouwen ze meer snelheid op, schrijven bewegingswetenschappers van Purdue University binnenkort in Clinical Nutrition. Effecten van de suppletie op de toename van de spiermassa en de kracht door training vonden de onderzoekers echter niet.

Vitamine D & spieren
Als je afgaat op fundamenteel onderzoek, dan zou suppletie met vitamine D moeten resulteren in meer spieren. Praktisch iedereen in een moderne samenleving heeft minder vitamine D in zijn bloed dan zou moeten, en vitamine D stimuleert de ontwikkeling van spiercellen. Maar de uitkomsten van humane studies zijn wisselvallig.

Geef je ouderen bijvoorbeeld gedurende 9 maanden dagelijks 400 IE en laat je ze daarbij trainen met gewichten, dan heeft die suppletie nauwelijks effect op de toename van de spiermassa en de kracht. [Exp Gerontol. 2006 Aug;41(8):746-52.] Maar geef je niet-actieve ouderen 2 jaar lang elke dag 1000 IE vitamine D, dan neemt daardoor zowel het aantal als de omvang van hun snelle type-2-spiervezels toe. [Cerebrovasc Dis. 2005;20(3):187-92.]

Studie
Dus wat is het nou? Voegt suppletie met vitamine D iets toe aan krachttraining of niet? De onderzoekers van Purdue University probeerden het uit te zoeken. Ze gaven een dozijn dikke twintigers gedurende 12 weken elke dag 4000 IE vitamine D met 500 mg calcium, en gaven een even grote en vergelijkbare groep een placebo.

Alle proefpersonen trainden 3 keer per week met gewichten en machines. Ze deden 3 sets leg-extensions, leg-curls, leg-press, hip-adduction, hip-abduction, chest-press, seated-row, and pull-down met 70-80 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken. Na hun workout dronken ze een maaltijdvervanger met 54 gr koolhydraten en 20 gr milk protein isolate.

Resultaten
Op de seated-row konden de proefpersonen in de suppletiegroep de gewichten sneller omhoogtrekken dan de proefpersonen in de placebogroep. Ze bouwden dus meer power op. In week 4 was het verschil tussen de twee groepen statistisch significant.


Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker


Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker


Naarmate de vitamine D-spiegel meer toenam veranderde de ratio middel-omvang/heupomvang meer in de gunstige richting, ontdekten de onderzoekers bovendien. Dat kwam vooral omdat de proefpersonen in de vitamine D-groep meer vet in hun middel kwijtraakten.

Slot
Leuke resultaten, maar de onderzoekers hadden meer verwacht. Ze vonden geen effecten op de toename van de spiermassa, op de spierkracht, de totale vetmassa, de maximale zuurstofopname en de opname van glucose door de spiercellen.

De onderzoekers vermoeden dat de suppletie, ondanks de naar huidige begrippen forse dosering, de vitamine D-spiegel niet genoeg liet stijgen. Gemiddeld nam die toe met 13 ng per ml. De onderzoekers hadden een stijging van 28 ng/ml verwacht. Misschien is 12 weken gewoon te kort om effect te zien, opperen de onderzoekers.

Bron:
Clinical Nutrition (2012), doi: 10.1016/j.clnu.2012.08.014.

Meer:
Reageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeien (21-4-2012)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en genisteïne (14-6-2011)
Vitamine D verbetert spierkwaliteit (30-3-2011)