26.02.2015

Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress

Als je kampt met aanzienlijke psychologische stress, dan kan thee van gedroogde citroenmelisse [Melissa officinalis in het Latijn] en passiebloem [Passiflora caerulea] de stijging van het stresshormoon cortisol binnen de perken houden. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Talca in Chili. De Chilenen experimenteerden met muizen.

Studie
Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress
Zowel Melissa officinalis als Passiflora caerulea staan bekend als rustgevende kruiden. Om die reden stopt de Chilineese supplementenmaker Knop Laboratorios [knoplabs.com] gedroogd materiaal van beide kruiden in zijn product Melipass. De verhouding tussen die 2 kruiden is 1:1.

De onderzoekers haalden het materiaal uit de Melipass-capsules en kookten het gedurende 10 minuten. Ze filterden de thee, en gaven die vervolgens aan hun muizen te drinken.


Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress

Melissa officinalis

Passiflora caerulea

Bevat onder meer caffeic acid, luteolin, rosmarinic acid, ferulic acid, hydroxycinnamic acid

Bevat onder meer chrysin, luteolin, apigenin, GABADe onderzoekers onderwierpen de helft van hun proefdieren gedurende een maand dagelijks aan psychologische stress. Dat hield in dat ze de proefdieren 5 uur per dag zonder eten of drinken opsloten in piepkleine kokertjes, die functioneerden als kleine dwangbuisjes.

De helft van de muizen die de stressbehandeling onderging, en de helft van de andere proefdieren, kreeg de thee van Melissa officinalis en Passiflora caerulea.

Resultaten
De figuur hieronder laat zien dat de stress de concentratie corticosterone in de muizen verhoogde, maar dat het drinken van de kruidenthee die stijging meer dan halveerde.

Corticosterone is bij muizen het belangrijkste stresshormoon. Bij mensen is dat cortisol. Je zou verwachten dat, als thee van Melissa officinalis en Passiflora caerulea aanmaak van corticosterone in muizen remt, diezelfde thee bij mensen de aanmaak van cortisolspiegel zal remmen.


Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress


Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stressSlot
Als je op basis van deze studie thee van Melissa officinalis en Passiflora caerulea wilt gebruiken als stressremmer, dan moet je dagelijks een paar koppen thee drinken die je hebt gemaakt van ongeveer 3 gram gedroogde Melissa officinalis en 3 gram gedroogde Passiflora caerulea.

Als je dat langer dan een paar dagen achter elkaar gaat doen is het misschien verstandig om die thee lang door te laten koken, of om een goed opgezuiverd extract te gebruiken. In Passiflora caerulea zit, net als in het verwante Passiflora incarnata, zitten de giftige cyanogene glycosides etraphyllin B en epi-tetraphyllin B. [Phytochemistry 1982 21(9) 2277-2285.] Het gaat om kleine hoeveelheden, maar toch. Je kunt die stoffen grotendeels neutraliseren als je de thee een kwartiertje kookt.

Bron:
Int J Clin Exp Med. 2013 Jun 26;6(6):444-51.

Meer:
Melissa officinalis is een smartdrug (20-12-2012)