11.02.2013

Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding

LeucineResveratrol

Je kunt sneller afvallen door suppletie met een cocktail van resveratrol en leucine. Wetenschappers van de University of Tennessee schrijven in Nutrition & Metabolism dat die combinatie de verbranding van vet en glucose door cellen verhoogt. De combinatie resveratrol en HMB werkt net zo goed.

Het aminozuur leucine en zijn metaboliet HMB stimuleren niet alleen de aanmaak van spierweefsel, maar verminderen ook de vetmassa. Dat komt waarschijnlijk doordat beide verbindingen de activiteit van het enzym Sirt1 verhogen. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Nov 15;303(10):E1234-44.] [FASEB Journal. 2012;26:251.6.]

Sirt1 is een enzym in de celkern dat cellen zichzelf laat repareren. Het activeert bijvoorbeeld antikankergenen, zoals p53. Hoe actiever Sirt1 is, des te minder speelruimte hebben vrije radicalen.

Sirt1 heeft een broertje, Sirt3, dat je vooral vindt buiten de celkern, in het cytoplasma. Sirt1 en Sirt3 spelen een sleutelrol in het energiemetabolisme. Ze laten cellen meer mitochondria aanmaken, waardoor de cel meer glucose en vetzuren kan verbranden en dus ook meer energie genereert. Sirt1 wordt actiever als je weinig energie consumeert, maar ook als je stoffen als resveratrol binnenkrijgt.

Nu is het effect van leucine op Sirt1/3 beperkt. Dat geldt in complexe organismen ook voor het effect van resveratrol. Dus vroegen de onderzoekers zich af of beide verbindingen elkaars werking versterken.

De onderzoekers experimenteerden met muizen, die ze eerst 6 weken hadden vetgemest. De dieren kregen vervolgens nog eens 6 weken voer dat was verrijkt met helemaal niks [de controlegroep], resveratrol, leucine, HMB of combinaties daarvan.

Toen de proef was afgelopen waren hadden de dieren in een reveratrol-leucine-groep bijvoorbeeld 35 procent minder vet dan de muizen in de controlegroep, zie je in deze tabel. De muizen die alleen resveratrol hadden gekregen - in een vrij hoge dosering - hadden slechts 8 procent minder vet dan de muizen in de controlegroep.

Je ziet hieronder hoe de combinatie van leucine/HMB en resveratrol in muizencellen de verbranding van vetzuren verhoogde. In de tweede en derde figuur hieronder zie je hoe di combinatie in spiercellen de activiteit van respectievelijk Sirt1 en Sirt 3 liet toenemen.


Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding


Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding


Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding


In muizencellen verhoogde blootstelling aan leucine en resveratrol de activiteit van het enzym AMPK, zie je hierboven.

In de proefdieren die zowel leucine/HMB als resveratrol kregen zakte de insulinespiegel, en nam de opname van glucose door de spiercellen toe. [Tabel]

De onderzoekers gaven hun proefdieren aan het einde van de suppletieperiode gelabeld palmitaat [een vetzuur] en een gelabelde glucose-analoog. Hieronder kun je zien dat de weefsels van de muizen door de combinatie van HMB en resveratrol meer vetzuren en glucose opnamen.


Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding


Als je de gebruikte doseringen omrekent naar humane equivalenten, dan kom je voor de low-resveratrolgroepen op enkele tientallen milligrammen resveratrol per dag. Voor de gebruikte dosering leucine kom je op enkele tientallen grammen per dag. Het humane equivalent van de hoeveelheid HMB in de low-HMB-groepen ligt in de orde van grootte van enkele grammen per dag.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2012 Aug 22;9(1):77.

Meer:
Combinatie van N-oleyl phosphatidyl ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker (26-12-2012)
Minder vet en sterkere botten door mix van vitamine D, quercetine, resveratrol en genisteïne (6-10-2012)
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)