08.10.2003

Cordyceps sinensis werkt als hCG

Extracten van de schimmel Cordyceps sinensis [hieronder] verhogen misschien de testosteronspiegel. Onderzoekers van de Taiwanese Cheng Kung University ontdekten dat cordyceps de werking van hormonen als LH of hCG imiteert. In reageerbuizen, tenminste.

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis

De Taiwanezen deden proeven cellen uit de testes van jonge muizen. Ze stelden ze bloot aan cordycepsextracten, maar dienden die ook toe aan levende dieren.

De onderzoekers werkten met vier verschillende preparaten: met gedroogde cordyceps zelf en drie extracten. Die maakten ze door de cordyceps drie dagen in water van 37 graden te leggen.

Het ene extract, F1, bestond uit wateroplosbare suikerketens. Honderd gram cordyceps leverde een kleine 2 gram F1.

Het tweede extract, F2, bestond uit oplosbare eiwitten. Honderd gram cordyceps leverde 13 gram F2.

Het derde extract, F3, bestond uit slecht oplosbare eiwitten en suikerketens. Voor 85 gram F3 was 100 gram cordyceps nodig.

Hieronder zie je wat er gebeurde met de afgifte van testosteron toen de Taiwanezen Leydigcellen blootstelden aan de extracten. De concentratie was 3 of 10 mg/ml. De meting vond plaats nadat de cellen 3 uur waren blootgesteld. CS = Cordyceps sinensis.


Cordyceps sinensis werkt als hCG


Omdat F1 niets deed, deden de onderzoekers daar verder geen onderzoek meer naar. De andere extracten werkten optimaal bij 3 mg/ml.

Toen de onderzoekers nagingen hoe lang het duurt totdat het extract F2 in reageerbuizen optimaal werkt, ontdekten ze dat het daarvoor 3 uur nodig had.


Cordyceps sinensis werkt als hCG


Dat geeft al een aanwijzing hoe cordyceps precies werkt. Ook hCG en LH werken pas optimaal na drie uur. Het LH-molecuul is bovendien een eiwit-suikerketen een glycoproteïne - waarvan het suikergedeelte koppelt aan de LH-receptor. Kennelijk zitten er in cordyceps suikers of glycoproteïnes die op LH lijken en de werking ervan imiteren.

Daarna deden de onderzoekers proeven met levende muizen. Die kregen een week lang cordyceps, F2 of F3 met een slangetje door hun mond toegediend. Cordyceps was het meest actief in een dosering van 20 milligram per kilogram lichaamsgewicht.


Cordyceps sinensis werkt als hCG


De stoffen die het testosteron verhogen komen dus door het spijsverteringskanaal heen. Het intacte cordyceps werkt bovendien beter dan de extracten.

De onderzoekers zijn enthousiast over cordyceps. Ze denken dat ze de schimmel kunnen gebruiken om op een natuurlijke manier de testosteronspiegel van mannen te verhogen.

Bron:
Life Sci. 2003 Sep 5;73(16):2127-36.