21.04.2005

Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen

Extracten van de paddestoelen Cordyceps militaris, Grifola frondosa en Paecilomyces japonica laten muizen langer zwemmen. Dat schrijven Koreaanse onderzoekers in een al wat ouder artikel. Hoe de extracten precies werken wordt uit de studie niet duidelijk.

Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen
De onderzoekers bevestigden een gewichtje aan de staart van de muizen en lieten ze vervolgens zwemmen in een aquarium tot de dieren letterlijk niet meer konden. Muizen in de controlegroep kregen niets, maar dieren in de andere groepen hadden 4 weken lang 500 mg extract per kg lichaamsgewicht toegediend gekregen.

De figuur hieronder laat zien hoeveel langer de muizen het uithielden als ze Cordyceps militaris, Grifola frondosa en Paecilomyces japonica hadden gekregen.


Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen


Supplementenexperts als Jan de Heij [creanite.nl] vertellen dat het aan Cordyceps militaris verwante Cordyceps sinensis onder wielrenners populair begint te worden. Aanvankelijk bedoeld als supplement dat het lichaam sneller laat herstellen, laat het renners betere tijden maken.

Cordyceps sinsensis imiteert in reageerbuisstudies de werking van LH.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2004 Jul;93(1):75-81.