01.05.2011

Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool

Curcumin is misschien wel het meest interessante supplement waarover wetenschappers op dit moment publiceren. Goed, er is nog nauwelijks menselijk onderzoek, en ook het Franse onderzoek dat binnenkort verschijnt in de Journal of Nutritional Biochemistry is een dierstudie. Maar als uit die dierstudie blijkt dat curcumin heuse anabole kwaliteiten heeft, dan hoor je ons niet zeuren.

Wetenschappers die spiergroei en -afbraak in ratten willen bestuderen doen vaak een poot van de dieren in het gips. De spieren slinken dan, en die fase leent zich voor onderzoek naar de effecten van lichamelijke inactiviteit. Als de onderzoekers vervolgens het gips weghalen worden de spieren weer sterker. Die fase leent zich voor onderzoek naar belasting van spieren en dus ook de effecten van krachttraining.

De onderzoekers deden spalkten de achterpoot van mannelijke ratten gedurende 8 dagen [I8]. Daarna haalden ze de spalk weg en monitorden ze gedurende 10 dagen het herstel van de spieren [R10]. De helft van de ratten kreeg dagelijks een injectie met 1 mg per kg lichaamsgewicht curcumin, de andere helft kreeg een placebo.

Tijdens de I8-periode had curcumin geen effect, maar tijdens de R10-periode versnelden de injecties de groei van de spiermassa, zagen de onderzoekers toen ze via scans de omvang van spiermassa van de kuitspieren bepaalden [CSA] Curcumin is dus niet zozeer antikatabool - maar anabool.


Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool


Je ziet hieronder dat curcumin geen effect had op het ubiquitine-proteasoomcomplex, een mechaniek dat de spiereiwitafbrekende machinerie aanstuurt, maar wel het chymotrypsine afremt. Chymotrypsine is een enzym dat eiwitten in stukjes knipt. Dat effect was echter zo zwak dat het tijdens de I8-fase de spierabraak niet kon afremmen.


Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool


Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool


Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool


Curcumin werkt dus niet via de gebruikelijke antikatabole mechanismen. Hierboven zie je hoe het kennelijk wel werkt: curcumin verhoogt de aanmaak van het anti-zelfmoordeiwit XIAP tijdens de R10-fase. Daardoor worden zelfmoord-enzymen als caspase-3 minder actief.

"Curcumin treatment increased muscle XIAP protein levels during reloading above basal levels", concluderen de onderzoekers. "This antiapoptotic protein has been recently reported to restrict the apoptotic pathway in skeletal muscle under differentiation. [PLoS ONE 4(3): e5097.] These observations suggest that curcumin may improve muscle recovery and differentiation/regeneration processes."

Bron:
J Nutr Biochem. 2012 Mar;23(3):245-51.

Meer:
Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose (10-4-2011)
Kurkuma vermindert spierschade na krachttraining (26-6-2009)