31.03.2015

Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht

Suppletie met curcumin is misschien ook interessant voor duursporters. Dat suggereert een Taiwanese dierstudie, waarin een betrekkelijk geringe dosis curcumin het uithoudingsvermogen van labmuizen fors vergrootte.

Curcumin
Curcumin [structuurformule hieronder] mag zich al enkele jaren verheugen in de oververhitte belangstelling van moleculaire voedingswetenschappers. Da's logisch, als je op een rijtje zet wat curcumin allemaal kan. Curcumin remt spierafbraak, versterkt het positieve effect van beweging op de bloedvaten, verhoogt de testosteronspiegel, remt estradiol, maakt de botten sterker - en zorgt ervoor dat je, net als Superman, kunt vliegen.
Curcumin
Okee, okee. Dat van dat vliegen, dat is niet waar. Maar de rest wel. Dus kan de dierstudie die onderzoekers van de National Taiwan Sport University publiceerden in Nutrients er nog wel bij.

Studie
De onderzoekers gaven mannelijke muizen 28 dagen verschillende doses curcumin in een vloeibare vorm. Het humane equivalent van de laagste dosis [CCM 1X] was 11-15 milligram, het humane equivalent van de hoogste dosis was 55-75 milligram.

Muizen in een controlegroep kregen geen curcumin.

Resultaten
Na 28 suppletie hadden de muizen die curcumin hadden gekregen meer spierkracht in hun klauwen dan de muizen in de controlegroep. Hoe hoger de dosis was geweest, des te groter was de spierkracht.

De toename van de spierkracht was misschien het gevolg van de antikatabole werking van curcumin, vermoeden de onderzoekers. Een andere mogelijkheid is dat curcumin de ontwikkeling van de zenuwbanen stimuleert waarmee de hersenen de spieren kun aansturen. [Neurotox Res. 2006 Jan;9(1):29-37.]


Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht


Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkrachtToen de onderzoekers de muizen lieten rennen in een treadmill, zagen ze dat de dieren die curcumin hadden gekregen dat langer konden volhouden. Dat zie je hierboven.


Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkrachtDe Taiwanezen ontdekten dat curcumin de concentratie glycogeen in de spieren verhoogde [hierboven], en de concentratie ammonia [NH3], ureum [BUN] en lactaat in het bloed verminderde [hieronder].


Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkrachtDe onderzoekers denken dat curcuminsuppletie de groei van kleine bloedvaten, die de spieren voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, heeft gestimuleerd. Daardoor kon de cel makkelijker vetten en koolhydraten verbranden en konden de dieren inspanning langer volhouden.

Conclusie
Voor een studie van dit type was de gebruikte dosis curcumin bescheiden. We vragen ons af wat voor vloeistof die Taiwanezen precies hebben gebruikt. Was dat een nanoapplicatie?

Bron:
Nutrients. 2015 Jan 30;7(2):905-21.

Meer:
Vijftig keer effectiever dan standaard-curcumin (3-5-2014)
Piperine maakt curcumin effectiever (19-4-2014)