28.06.2015

Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel?

Er is misschien toch een doeltreffend medicijn dat dikke mensen kan verlossen van hun overtollige kilo's. Nee, niet een obscure high tech drug met een onuitspreekbare naam die leuke dingen doet met laboratiummuizen. Volgens onderzoekers van de University of Sydney in Australië is het oeroude D-amfetamine een beproefd en bijzonder effectief afslankmiddel.

Amfetamine

De amfetamine in het illegale drugscircuit is een mengsel van twee stoffen: D- en L-amfetamine. Zowel D- als L-amfetamine zijn stimulantia: ze imiteren de werking van neurotransmitters als dopamine en noradrenaline. Omdat na inname D-amfetamine langer in het lichaam circuleert dan L-amfetamine heeft D-amfetamine een sterkere werking dan L-amfetamine.


Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel?



Amfetamine is nu een drug, maar in de jaren zestig schreven artsen preparaten als Benzedrine gewoon voor aan mensen die klaagden over vermoeidheid of lusteloosheid. In Benzedrine zat een mengsel van D- en L-amfetamine, net als in de amfetamine in het drugscircuit.


Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel?



Toen duidelijk werd dat amfetamine verslavend [Br Med J. 1962 Jul 7;2(5296):40-3.] was, infarcten en beroertes kon veroorzaken en bovendien psychoses [Arch Gen Psychiatry. 1972 Feb;26(2):97-100.] in de hand kon werken, deden overheden wereldwijd amfetamine in de ban.

Maar voordat dat gebeurde experimenteerden artsen met preparaten als Benzedrine op mensen met ernstig overgewicht. In een periode van 8 maanden konden volgens een publicatie uit 1947 mannen 13 kilo afvallen als ze amfetamine gebruikten, en vrouwen 11 kilo. [Am J Dig Dis. 1947 May;14(5):153-62.] Dat komt vooral doordat amfetamine de eetlust onderdrukt.

Op dit moment schrijven artsen amfetamine wel eens voor aan volwassenen met ADHD. Canadese onderzoekers rapporteerden in 2009 dat dikke ADHD-ers die amfetamine kregen in een jaar en drie maanden 15 kilo afvielen. [Int J Obes (Lond). 2009 Mar;33(3):326-34.]

Studie
Ongetwijfeld is het gebruik van amfetamine riskant, schrijven de Australische onderzoekers in Frontiers in Endocrinology. Maar overgewicht is dat ook, en het aantal te dikke mensen neemt nog steeds toe. De noodzaak van een middel dat overgewicht bestrijdt wordt steeds groter. Vandaar dat de onderzoekers in een klein experiment nog maar eens keken naar de afslankende werking van D-amfetamine bij dikke mensen.

Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel?
De Australiërs gaven 14 proefpersonen die gemiddeld 102.4 kilo wogen gedurende 6 maanden oplopende doses D-amfetamine. De proefpersonen kregen aanvankelijk 5 milligram D-amfetamine bij het ontbijt en nog eens 5 milligram bij de lunch. Elke twee weken nam de dagelijkse dosis met 10 milligram toe, totdat de proefpersonen dagelijks 2 doses van 30 milligram slikten. Als de bijwerkingen ernstig werden brachten de onderzoekers de dosering een niveau terug.

Tijdens de amfetaminekuur probeerden de proefpersonen gezonder te eten en meer te bewegen, en toen de kuur was afgelopen kregen ze het advies om daarmee vooral door te gaan.

Resultaten
In de 6 maanden dat de proefpersonen D-amfetamine slikten verloren ze 10.6 kilo. In de 6 maanden die daarop volgden kwamen ze weer 4.5 kilo aan. De onderzoekers keken niet naar het effect op de lichaamssamenstelling, en weten dus niet hoeveel spiermassa het gebruik van D-amfetamine kostte.


Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel?



Conclusie
"In the search for obesity treatment, the amphetamines have been largely overlooked. The argument that these are too dangerous is implausible as they have continued to be prescribed for ADHD", resumeren de onderzoekers. "Increasing the therapeutic indications for dexamphetamine would certainly lead to more availability and, therefore, more potential for abuse."

"However, we believe that there are a large number of individuals who are struggling to lose weight and would use dexamphetamine responsibly. Careful participant selection, close observation, and relatively short treatment period would minimize the opportunity to abuse the drug and would also reduce the risks of long-term cardiovascular complications."

"Our findings need confirmation with a larger, double-blind placebo-controlled study."

Bron:
Front Endocrinol (Lausanne). 2015 Feb 9;6:14.

Meer:
Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken (21-3-2013)