17.11.2013 | ||||||
Dankzij krachttraining hebben mannen met prostaatkanker nog steeds seks
Van elke zes mannen zal er eentje van zijn arts vroeg of laat horen dat hij prostaatkanker heeft. Na die mededeling zal in veel gevallen een behandeling met antiandrogenen beginnen. Die schakelen testosteron uit, en remmen zo de groei van androgeengevoelige vormen van prostaatkanker.
Daarom is de studie die de bewegingswetenschapper Prue Cormie publiceerde in Prostate Cancer And Prostatic Diseases bijzonder interessant. In dat onderzoek ging Cormie na of een trainingsprogramma de effecten van antiandrogenen op de seksualiteit kon verminderen.
Cormie is verbonden aan Edith Cowan University, waar onderzoekers proberen of ze met trainingsprogramma's de bijwerkingen van antiandrogenen kunnen verminderen. [Prostate Cancer Prostatic Dis. 2007;10(4):340-6.] De onderzoekers toonden onlangs onder meer aan dat een combinatie van kracht- en cardiotraining in mannen met prostaatkanker de spiermassa en kracht op peil kan houden [J Clin Oncol. 2010 Jan 10;28(2):340-7.] - ook als de kanker al is uitgezaaid naar het skelet. [Prostate Cancer Prostatic Dis. 2013 Dec;16(4):328-35.]
Sommige artsen zijn bang dat krachttraining de aanmaak van testosteron verhoogt, en daardoor antiandrogeentherapie ondergraaft. Dat is niet het geval, ontdekten de Australiërs. [Prostate Cancer Prostatic Dis. 2008;11(2):160-5.]
Cormie bestudeerde een groep van 57 mannen met prostaatkanker die aan het begin van het onderzoek moesten beginnen met antiandrogenen. Van hen gingen er 29 trainen [Exercise]; de overige 28 trainden niet en fungeerden als controlegroep [Control].
Cormie liet haar proefpersonen 2 keer per week een uur trainen in een gym. Elke workout begon met een warming-up van 5 min en sloot af met een cool-down van 10 min. Tijdens de warming-up en de cool-down deden de mannen laag-intensieve cardiotraining en stretch-oefeningen. Het krachtdeel van de workout bestond uit 8 oefeningen voor de belangrijkste spiergroepen. De mannen trainden met een gewicht waarmee 8-12 reps mogelijk waren.
Daarnaast stimuleerden de onderzoekers de mannen in de Exercise-groep om op niet-trainingsdagen elke dag 30 min te lopen of thuis oefeningen te doen.
Toen de onderzoekers specifiek vroegen naar de aanwezigheid van sterke seksuele interesse en seksuele gemeenschap, vonden ze wel een significant effect. Bij de controle-groep verminderde het aantal mannen met een hoog libido tot nul, in de Exercise-groep bleef het stabiel.
Bovendien hadden de mannen in de controle-groep minder gemeenschap, en de mannen in de Exercise-groep juist wat meer. Ook die effecten waren echter niet statistisch significant.
Volgens een overzichtsartikel, dat Cormie binnenkort publiceert in Nature Reviews - Urology, [Nat Rev Urol. 2013 Oct 8. doi: 10.1038/nrurol.2013.206. [Epub ahead of print].] verbetert training de seksuele vermogens voor een groot deel omdat het mannen weer hun gevoel van mannelijkheid teruggeeft. Bovendien vermindert krachttraining de vermoeidheid en verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.
"Participation in a short-term exercise program resulted in the maintenance of sexual activity in prostate cancer patients undergoing androgen-suppression therapy", concluderen de onderzoekers.
Bron: Meer:
|