27.02.2011

De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk

Bodybuilders die hun kuiten groter willen trainen krijgen misschien net iets betere resultaten als ze tijdens hun calf-raises de ene keer hun tenen naar binnen laten wijzen, en de andere keer naar buiten. Dat schrijven Amerikaanse bewegingswetenschappers van Armstrong Atlantic State University in de Journal of Strength and Conditioning Research.

De onderzoekers deden experimenten met 10 mannelijke en 10 vrouwelijke proefpersonen van halverwege de twintig. De proefpersonen deden calf-raises, terwijl ze achter op hun schouders een stang met schijven droegen. Het gewicht van die stang en de schijven was 130 tot 150 procent van hun lichaamsgewicht.

Op de mediale en laterale kop van de gastrocnemius van de proefpersonen hadden de onderzoekers een electrode geplakt. Zo konden ze zien hoe hard kuitspieren moesten werken.


De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk


De proefpersonen voerden hun free-weight calf-raise uit op de klassieke manier [Neutral], maar ook met de tenen naar binnen gericht [Internal rotation; hieronder links] en met de tenen naar buiten gericht [External rotation; hieronder rechts].


De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk


Pal hieronder zie je de spieractiviteit tijdens de concentrische beweging - als de proefpersonen het gewicht omhoog duwen. Daaronder zie je de activiteit tijdens de eccentrische beweging. De lichte balkjes staan voor de laterale kop, de zwarte voor de mediale kop van de gastrocnemius.


De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk


De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk


Uit de figuren blijkt dat tijdens de concentrische fase je de laterale kop beter stimuleert als je tenen naar binnen zijn gericht. Tijdens de eccentrische fase stimuleer je de mediale kop beter als je voeten naar buiten zijn gericht. En voordat je het vraagt: jazeker, de verschillen zijn statistisch significant.

In hoeverre de betere stimulering door een andere uitvoering van de calf-raise ook leidt tot sterkere of grotere kuiten hebben de onderzoekers niet gemeten.

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Mar;25(3):634-9.

Meer:
Boxsquat bijna net zo goed als reguliere squat (3-11-2010)
De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten (26-9-2010)
Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit (12-9-2010)