04.04.2015

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Woon je in de Verenigde Staten en heb je Arnold Schwarzenegger Series Iron Mass van MusclePharm gebruikt? Of Isopure van Nature's Best? Of Nitro-Tech of Phase8 van MuscleTech? Dan kun je jezelf aanmelden bij advocatenbureau's die rechtszaken aanspannen tegen de makers van die supplementen. Volgens de advocaten hebben de producenten hun klanten belazerd. De producenten zouden op hun labels de hoeveelheid eiwit in hun supplementen schromelijk overdrijven. In de VS zouden supplementenmakers en masse jokken over de hoeveelheid eiwit in hun producten.

Te weinig eiwit
De meest recente rechtszaak is die van het Californische advocatenbureau Ram, Olson, Cereghino & Kopczynski tegen MusclePharm, aldus de website classaction.org. [classaction.org] Het is, net als de andere rechtszaken waarover dit stukje gaat, een class suit: een rechtszaak namens een groep gedupeerde burgers of consumenten tegen een bedrijf of instelling. In dit geval bestaat die groep gedupeerden uit sporters die het workout-supplement Iron Mass hebben gekocht tegen de maker daarvan.

Het label van Iron Mass vertelt dat elke twee schepjes 40 gram van "a potent blend of hydrolyzed beef protein and lactoferrin protein" bevatten. Muscle Plasma Protein Matrix, noemt MusclePharm die cocktail.


De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsieDaarnaast zit er in Iron Mass ook creatine, glycine en leucine-, isoleucine- en valine-nitraat. Samen vormen die de Performance Growth & Muscle Volumizer.


De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsieToen de advocaten de samenstelling van Iron Mass lieten analyseren, vond het lab in de aanbevolen dosering van 2 scoops slechts 19.4 gram eiwit. MusclePharm kwam tot de waarde van 40 gram doordat het daarbij ook de toegevoegde creatine, de glycine en BCAA's optelde. Amerikaanse media noemen die praktijk amino acid spiking.

Het motief voor het gesjoemel met eiwitten ligt voor de hand. De prijzen van dierlijke eiwitten stijgen gestaag. De prijzen voor whey zijn in de periode 2010-2014 verdubbeld. Een fabrikant van sportvoeding koopt een kilo whey voor meer dan tien euro. Een kilo van een goedkoop aminozuur, zoals glycine, kost ongeveer 1-2 euro.

Meer zaken
Op 5 mei komt de zaak tegen MusclePharm voor de rechter. In de VS lopen nog meer zaken tegen supplementenfabrikanten die minder eiwitten in hun producten zouden stoppen dan labels vermelden. In de tabel hieronder noemen we er een paar.


De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Delicious Whey van Giant Sports

Da's Case 2:14-cv-08378 [pacermoninor.com] Een aanbevolen dosering Delicious Whey zou volgens de aanklacht niet 27 gram eiwit bevatten, maar slechts 12. Diezelfde dosering zou volgens laboratoriumonderzoek ook 4 gram glycine bevatten.

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Whey Protein Powder van CVS

Deze zaak ligt op het bureau van advocatenbureau Chimicles & Tikellis. [chimicles.com] Een aanbevolen dosering zou niet 26 gram eiwit leveren, zoals het etiket vermeld, maar slechts 22 gram.

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Super Advanced Whey Protein van Body Fortress

Een PDF van de aanklacht tegen Body Fortress (eigenlijk: NBTY) vind je hier. Een dagdosering van Super Advanced Whey Protein bevat volgens het label 30 gram eiwit, maar een laboratorium vond slechts 21.5 gram eiwit. Dit is Case 2:14-cv-05086.

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Super Advanced Whey Isolate van Body Fortress

De hierboven genoemde Case 2:14-cv-05086 heeft ook betrekking op Super Advanced Whey Isolate. Maar Volgens de advocaten deugt ook op dit product de aangegeven hoeveelheid eiwit niet. Precieze gegevens vind je in dit document echter niet.

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Mass Peak Whey Hydrolysate Enhanced van Inner Armour

Volgens de aanklacht in Case3:14-cv-05006 - je vindt hem hier - bevat een aanbevolen dosering van dit product levert niet de 60 en 50 gram eiwit [het label is dubbel misleidend] die het label vermeldt, maar slechts 19 gram.

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

Nitro Peak Whey Hydrolysate Enhanced van Inner Armour

De aanklacht in Case3:14-cv-05006 noemt ook dit product. In een aanbevolen dosering van dit product zit de 24 gram eiwit die het label vermeldt, maar slechts 12.8 gram. De aanklacht tegen Inner Armour komt uit de koker van advocatenbureau Barbat, Mansour and Suciu. Namens dat bureau vertelt Nick Sucio in een interview met Forbes ook Casein Peak, Whey Protein en Super Quad Protein van Inner Armour te verdenken. [forbes.com 3/12/2015]Nog meer zaken
Het lijstje is niet compleet. Volgens de website PublicHealthWatchDog.com zijn er ook verdenkingen tegen producten van ProSupps, Fit Foods Distribution, Top Secret Nutrition, Gaspari Nutrition, Ultra-Lab Nutrition, Infinite Labs, Allmax Nutrition, New Whey Nutrition en Vital Pharmaceuticals. [publichealthwatchdog.com September 5, 2014]

We zullen de zaak proberen te blijven volgen, maar eerlijk gezegd hebben we er weinig zin in. We vinden hem niet zo interessant.

Eiwitcrisis
Wij roepen al jaren dat de prijzen voor dierlijk eiwitpoeder alsmaar hoger worden, en dat we in een niet al te verre toekomst onze eiwitten uit planten zullen moeten gaan halen. Hoe we dat moeten gaan doen? Hoe je als sportvoedingsbedrijf een plantaardig eiwit net zoveel biologische waarde kunt geven als een dierlijk eiwit? Dàt is interessant. Interessanter dan bedrijven met weinig visie en nig minder scrupules, die crises het hoofd bieden door hun klanten te beduvelen.

Bron:
Plaintiff: Tucker Durnford; Defendant: MusclePharm Corp; Case Number: 3:2015cv00413; Filed: January 28, 2015.

Meer:
Er zitten zware metalen in je eiwitshake (31-8-2010)