27.08.2003

De krankzinnige cocktails van de hormoonmaffia

Analisten van het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt hebben de samenstelling van een illegaal preparaat ontrafeld waarmee de hormoonmaffia slachtvee van meer spiervlees voorziet. De uitslag zal je verrassen.

Om landbouwdieren meer en sneller vlees te laten aanzetten gebruikt de hormoonmaffia een keur van middelen. Androgenen, oestrogenen, progestagenen, beta-agonisten, beta-blokkers, antibiotica, rustgevende middelen, vitamines, parasietendodende middelen - ze zijn allemaal wel eens aangetroffen. Ook was bekend dat de maffia cocktails van middelen gebruikt. Maar wat er precies in de stacks van de hormoonmaffia zat was onbekend.

Maar nu niet meer. Hieronder zie je wat de onderzoekers aantroffen in welgeteld 1 ampul.


De krankzinnige cocktails van de hormoonmaffia


Het onderzoek was niet zozeer bedoeld om te achterhalen wat voor middelen de maffia gebruikt. Het artikel ging vooral over een nieuwe onderzoeksmethode: NMR. Daarbij maken de onderzoekers een kaart van alle waterstofatomen in een verbinding zodat ze kunnen achterhalen om wat voor stof het gaat.

Toen de onderzoekers de inhoud van de ampul onderzochten, waren er nog niet zoveel 'kaarten' van verbindingen als vergelijkingsmateriaal beschikbaar. Daarom gebruikten de onderzoekers behalve NMR ook massaspectrometers voor hun analyse.

Hoewel de bibliotheek inmiddels is uitgebreid, slaagden onderzoekers er niet in om met NMR alle stoffen van elkaar te onderscheiden. Zo heeft de methode moeite met het uit elkaar houden van testosterondecanoaat en testosteronundecanoaat. Daarvoor hadden de onderzoekers - toen ze hun stuk schreven tenminste - andere methoden nodig.

Bron:
J Pharm Biomed Anal. 2002 Apr 1;28(1):87-96.