01.02.2015

De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica

Er zit een kern van waarheid in de van hyperbolen doorspekte ads voor het bodybuildingsupplementen E-Bol van ThermoLife. [thermolife.com] [Offline] E-Bol bevat een extract van Ajuga turkestanica, een plant die bommetjevol zit met ecdysteroïden. En laat datzelfde Ajuga turkestanica volgens recente in vitro- en dierstudies inderdaad een spierversterkende werking hebben...

Ajuga turkestanica & sarcopenia
Turkesterone


De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica
Turkesterone [structuurformule hiernaast] is geen anabool steroid, maar als je oude Russische dierstudies mag geloven heeft turkesterone meer anabole werking dan methandienone, de actieve stof in Dianabol. Turkesterone is een bestanddeel van Ajuga turkestanica, een aan munt verwante plant die groeit in Klein-Azië.

Om die reden bestuderen Amerikaanse bewegingswetenschappers, die op zoek zijn naar behandelmethoden voor ouderdomsspierzwakte of sarcopenia, het effect van Ajuga turkestanica op oude muizen. Hun studie verscheen in het weinig bekende wetenschappelijke tijdschrift European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

De Amerikanen gaven hun proefdieren gedurende 4 weken elke dag Ajuga turkestanica-extract door hun voer. Het humane equivalent van de dosis was, als je uitgaat van een iemand van 80 kg, 400 mg extract per dag. Dat extract bestond voor 40 procent uit ecdysteroïden. Je ziet de samenstelling hieronder.


De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica


Toen de onderzoekers na die periode spiercellen uit de triceps van de muizen bestudeerden, hadden de ecdysteroïden de Notch-receptor geactiveerd. [Figuur hierboven] Als stoffen via de Notch-receptor stamcellen aanschakelen, dan ontwikkelen ze zich tot nieuwe spiercellen.

De onderzoekers ontdekten dat Ajuga turkestanica ook via de Wnt-pathway voor spiergroei leek te zorgen.

Onderzoekers vermoeden dat sarcopenia het gevolg is van het uitdoven door de Notch- en Wnt-pathways. "It is possible that the phytoecdysteroid-induced alterations in Notch and Wnt signaling will better prepare aged skeletal muscle for repair following exposure to muscle injury", concluderen de Amerikanen.

Ajuga turkestanica & myostatin
Een ander recent onderzoek naar de anabole effecten van Ajuga turkestanica verscheen in 2012 in Chinese Medicine, een obscuur wetenschappelijk tijdschrift. [Chinese Medicine, 2012, 3, 215-222.]

De onderzoekers zijn verbonden aan het Spaanse PoliNat, een bedrijf dat natuurlijke bioactieve extracten verkoopt - en ook een extract van Ajuga turkestanica in de markt zet. [polinat.eu] [Offline]

De onderzoekers zagen dat bij een concentratie van 1 micromol Ajuga turkestanica-ecdysteroïden de spiercellen minder myostatin gingen aanmaken. De onderzoekers herhaalden het experiment, en stelden de spiercellen toen bloot aan 1 micromol methandienone - de actieve stof in Dianabol. En verrek - de ecdysteroïden bleken effectievere myostatinremmers dan methandienone.


De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica


Maar...
Dierstudies en in vitro-studies zijn natuurlijk geen humane studies, en wat werkt in een petrischaal of een muis werkt niet automatisch ook in mensen. Alleen al daarom kun je dit onderzoek niet 1-2-3 extrapoleren naar mensen. Maar er is nog een ander probleem. De meeste Ajuga turkestanica-extracten op de markt bestaan slechts voor ongeveer 2 procent uit ecdysteroïden. Als je 80 kg weegt, zou je daarvan dus 8 gram extract per dag nodig hebben. Da's veel.

Zitten er wel genoeg ecdysteroïden in al die bodybuildingsupplementen om effect te sorteren?

Bron:
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014;18(17):2584-92.

Meer:
Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie (12-7-2014)
Quinoa zit vol ecdysteroïden (22-3-2011)
Ecdysteroïden voor jongere huid en meer spiermassa (8-11-2010)