12.09.2014

De zaak N.O.-Xplode: opgelost

N.O.-Xplode, de meest succesvolle NO-booster en het meest populaire pre-workoutsupplement van deze planeet, bevatte jarenlang een onbekende hoeveelheid van de stof rutaecarpine. Rutaecarpine maakte van N.O.-Xplode een verdraaid effectief product, maar verstoorde waarschijnlijk bij sommige gebruikers de werking van de lever. Dat meldt de website EigenKracht.nl.

Rutaecarpine

Rutaecarpine
N.O.-Xplode is een uiterst succesvolle NO-booster, en dat komt niet in de laatste plaats doordat de bedenkers ervan een oplossing vonden voor een probleem waaraan het gros van de NO-boosters mank gaat. Het lichaam voert de actieve stoffen in NO-boosters, de aminozuren L-arginine en L-citrulline, af voordat enzymen er het NO-molecuul hebben kunnen uitknippen. En de oplossing voor dat probleem is de toevoeging van plantenstoffen die het lichaam zuiniger met L-arginine en L-citrulline laten omgaan.

De zaak N.O.-Xplode: opgelost
We hebben het over rutaecarpine, een bestanddeel van de plant Evodia rutaecarpa. [Formule hierboven] In de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekten Aziatische wetenschappers dat rutaecarpine bloedvaten spoeler en wijder maakt doordat het de aanwezigheid van NO in de vaatwandcellen verhoogt. [J Pharmacol Exp Ther. 1999 Jun;289(3):1237-44.] Hoe hoger de concentratie rutaecarpine [Rut], des te sterker het effect.

In reageerbuizen tenminste. Wat rutaecarpine in mensen doet weten we niet precies. Het is nooit onderzocht.


De zaak N.O.-Xplode: opgelost


Ongerust
Nog voordat de eerste meldingen over lever- en nierschade in de medische literatuur verschenen, waarschuwde de Amerikaanse arts en luchtmachtofficier James Freese voor de risico's van rutaecarpine in N.O.-Xplode. [whiteman.af.mil 8/3/2007] [Offline]

"Studies [Drug Metab Dispos. 2002 Mar;30(3):349-53.] [Drug Metab Dispos. 2014 Jun;42(6):1044-54.] have shown that this ingredient, rutaecarpine, can affect the P-450 enzyme system of the liver", schreef Freese. "Bottom line, it can cause serious damage to your liver and lead to devastating consequences."

"We found out about it's affect on the liver when we found abnormally elevated liver enzymes on a few patients during routine evaluation and laboratory testing, which there was no apparent explanation or exam findings to correlate the lab results. After more in depth questioning, we found the patients had been using the supplement. After one month of remaining off NO-Xplode, the livers had completely returned to normal."

Verandering van de formule
De eerste melding van schadelijke effecten van N.O.-Xplode dateert uit 2008, schreven we gisteren. De maker van het supplement, het bedrijf BSN, kwam pas 3 jaar later in actie. Dat gebeurde nadat het bedrijf in het voorjaar van 2011 voor 108 miljoen euro was overgenomen door de voedingsreus Glanbia. [Persbericht Glanbia 19 January 2011] [Offline]

Halverwege 2011 verving het nieuwe management van BSN het klassieke N.O.-Xplode [samenstelling] door N.O.-Xplode 2.0 [samenstelling]. En verhip - in N.O.-Xplode 2.0 schitterde rutaecarpine door afwezigheid.

De negatieve effecten van N.O.-Xplode waarover we de afgelopen dagen hebben geschreven waren dus waarschijnlijk het werk van de oude versie van N.O.-Xplode, niet van de nieuwere. Dat neemt niet weg dat het oude N.O.-Xplode van BSN een grote speler heeft gemaakt. Ter illustratie: in 2009 harkte het bedrijf meer dan honderd miljoen dollar binnen. Zulke bedragen verdiende BSN door Russisch roulette te spelen met de gezondheid van zijn klanten.

Raar systeem, dat kapitalisme. Is er niks beters?

Bron:
EigenKracht.nl, 12 september 2014.

Meer:
Leverschade door N.O.-Xplode (11-9-2014)
Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode (10-9-2014)
Drie bodybuilders in ziekenhuis door NO-boosters (30-4-2014)