Opgepoetst: 2-10-2021
Opgeladen: 22-5-2013
Opgeborgen in: DHEA, Cosmeceuticals
Translation: DHEA cream stops skin from aging (21-6-2013)

DHEA-crème stopt huidveroudering

DHEA is niet alleen actief als je het slikt. Je kunt het prohormoon ook in een gel, olie of crème stoppen en dan op je huid smeren. Volgens een humane studie die onderzoekers van L'Oréal publiceerden in Maturitas stop je daarmee de veroudering van je huid - en draai je de huidveroudering op punten terug.


DHEA-crème stopt huidveroudering


Zelf maken
DHEA-crème stopt huidveroudering
DHEA-crème stopt huidveroudering
Kosmetische producten met DHEA zijn al op de markt, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hoe precies, dat kun je lezen in de patentliteratuur. Zoals dit patent [Patent US5989568 A] uit 1996, dat op naam staat van Olivier de Lacharriere van L'Oréal.

De Lacharriere was ook de onderzoeksleider van het team dat de studie produceerde waarover dit stukje gaat. Die studie dateert uit 2008.

Studie
In de studie experimenteerden de onderzoekers met 2 groepen van elk 20 vrouwen van 55-70 jaar. De ene groep vrouwen gebruikte gedurende 4 maanden een crème zonder actieve stoffen, de andere een crème die voor 1 procent uit DHEA bestond.

Resultaten
Na vier maanden was het aantal actieve talgkliertjes bij de vrouwen in de DHEA-groep significant toegenomen. De totale lengte van de rimpels naast de ogen was in de controlegroep met 15 procent toegenomen, terwijl die lengte in de DHEA-groep gelijk was gebleven. De totale oppervlakte gerimpelde huid naast de ogen nam in de controlegroep toe met 25 procent, terwijl die in de DHEA-groep gelijk bleef.

De huid op de handen werd minder papierachtig, vertelt de eerste figuur hieronder. De tweede figuur laat zien dat de DHEA-crème de huid in het gezicht een beetje dikker maakte.


DHEA-crème stopt huidveroudering


DHEA-crème stopt huidveroudering


Eén van de vrouwen in de DHEA-groep kreeg last van acne. Die verdween nadat ze minder crème ging gebruiken.

Conclusie
"As skin aging is a multifactorial process in which steroids could be involved, more specifically in women, DHEA could be of interest in the treatment or the prevention of skin aging", concluderen de onderzoekers.

"The present study confirmed the potential of topical DHEA as a treatment for skin aging, as it has been previously observed with oral route treatment. Additional studies are needed to confirm these preliminary findings."

Bron:
Maturitas. 2008 Feb 20;59(2):174-81.

Meer:
Dehydroepiandrosterone als afslankmiddel (17-5-2013)
DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining (12-3-2013)
De antikatabole werking van 100 milligram DHEA per dag (29-5-2012)


Hoe propolis huidveroudering blokkeert Astaxanthine, een supplement tegen rimpels Raspberry ketone maakt de huid veerkrachtig en stimuleert haargroei

Hoe propolis huidveroudering blokkeert
Suppletie met propolis, de wasachtige stof waarmee bijen hun nesten bouwen, kan huidveroudering afremmen.

Astaxanthine, een supplement tegen rimpels
Een dagelijkse dosis van 6 milligram astaxanthine, een carotenoid uit algen, vermindert rimpels in het gezicht.

Raspberry ketone maakt de huid veerkrachtig en stimuleert haargroei
Lezers van deze webstek kennen raspberry ketone als een stof in afslanksupplementen, maar datzelfde raspberry ketone zou ook nog wel eens kunnen opduiken in kosmetische producten.