Opgeladen: 4-4-2016
Opgeborgen in: Levensverlenging, Preventie van kanker, Prostaatkanker
Translation: Low-inflammatory-index diet protects against cancer (7-6-2016)

Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker

Franse onderzoekers bestuderen een dieet dat de kans op kanker verminder en misschien ook nog de levensduur verlengt. Dat dieet vermindert de aanmaak van ontstekingsfactoren als interleukin-1-beta en tumor necrose factor-alpha. De kenmerken van dat dieet? Relatief veel vitamines, thee, kurkuma, goede vetzuren, magnesium en selenium, kruiden, pepers, vezels en knoflook. Volgens een studie die is verschenen in de Journal of Nutrition werkt zo'n dieet alleen als je niet teveel alcohol drinkt.

Diet Inflammatory Index
Kankercellen groeien en verspreiden zichzelf sneller naarmate er meer ontstekingsfactoren als interleukin 1-beta, interleukin-4, interleukin-6, interleukin-10, tumor necrose factor-alpha en C-reactive protein in het lichaam aanwezig zijn. We weten inmiddels dat voedingsfactoren van invloed zijn op die kankerbevorderende ontstekingsfactoren.

Een dieet dat de aanmaak van ontstekingsfactoren verlaagt, remt in theorie de kans op en de ontwikkeling van kanker. En omdat veroudering gepaard gaat met een cascade van ontstekingsreacties, zou zo'n dieet ook wel eens de levensduur kunnen verlengen. Voegen wij, de onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn daar aan toe.

Hoe meer calorieën je dagelijks binnenkrijgt, en hoe meer koolhydraten, slechte vetten, eiwitten, cholesterol, vitamine B12 en ijzer, hoe meer ontstekingsfactoren maak je aan. Voedingsfactoren die de aanmaak van ontstekingsfactoren verlagen zijn onder meer onverzadigde vetzuren, vezels, magnesium, beta-caroteen, vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, D, E, anthocyanidins, flavan-3-ols, flavonols, flavanones, flavones, isoflavones, knoflook, gember, peper, uien, thee, eugenol, saffraan, selenium, kurkuma, zink, tijm, oregano en rozemarijn.

Studie
De onderzoekers volgden 6542 volwassenen ongeveer twaalf jaar, en hielden bij wie van hen kanker kreeg en wie niet. De onderzoekers kenden het dieet van de proefpersonen, en konden van elke studiedeelnemer een Diet Inflammatory Index berekenen.

Resultaten

Een dieet met een lage ontstekingsindex beschermde op het eerste gezicht alleen tegen prostaatkanker. De mannen met een dieet met de hoogste ontstekingsindex [Quartile 4] kregen twee keer vaker prostaatkanker dan de mannen met een dieet met de laagste ontstekingsindex. Dat verschil was statistisch significant.


Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker


Toen de onderzoekers hun gegevens verder uitplozen, ontdekten ze dat alcohol een rol speelde bij de beschermende werking van een dieet met een lage ontstekingsindex. Da's niet zo raar. Alcohol is een sterke aanjager van ontstekingen. Bij een hoge inname van alcohol valt het positieve effect van een dieet met een lage ontstekingsindex waarschijnlijk gewoon weg.

En verhip. [Tabel] Je ziet hieronder dat in de groep met een geringe alcoholconsumptie een dieet met een lage ontstekingswaarde beschermde tegen kanker in het algemeen. Een geringe alcoholconsumptie betekende bij de vrouwen maximaal 0.6 glas per dag, bij de mannen maximaal 2.4 glazen per dag.


Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker


Bij de vrouwen die weinig alcohol dronken, verminderde een dieet met een lage ontstekingswaarde de kans op borstkanker bijna met een factor vier.


Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker


Conclusie
"To our knowledge, this study was the first to investigate the prospective association between the overall pro- or anti-inflammatory potential of the diet, assessed with the Dietary Inflammatory Index, and overall, female breast, and prostate cancer risk", vatten de onderzoekers samen.

"Consistent with mechanistic data, our results suggest that a proinflammatory diet may be associated with increased prostate cancer risk. When models were stratified by alcohol intake, a major cancer risk factor, a pro-inflammatory diet also was associated with increased overall and breast cancer risk in low-to-moderate drinkers."

"These results provide interesting insights for the understanding of the relations between diet and cancer risk, and inflammation-based underlying mechanisms. They suggest that promoting an anti-inflammatory dietary pattern may contribute to cancer prevention."

Bron:
J Nutr 2016;146:78591.

Meer:
Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner (14-10-2014)
Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner (23-1-2014)
Quercetin vergroot prostaatkankerremmende werking van groene thee (31-12-2013)


Alfa-linoleenzuur: Goed voor hart, maar misschien slecht voor prostaat
Overzichtsstudie uit 2004, nog steeds actueel.

Een portie zalm per week vermindert kans prostaatkanker 43 procent
Epidemiologie.

Combinatie lycopeen en vitamine E remt prostaatkanker in dierstudie
Studie is betaald door BASF.