28.08.2015

Dierstudie: L-theanine, cafeïne en slaap

Kun je niet goed kunt slapen omdat er nog teveel cafeïne [structuurformule linksorder] in je bloed circuleert? Dan heb je misschien iets aan L-theanine [structuurformule rechtsonder]. Dat schrijven onderzoekers van Kyungpook National University in Zuid-Korea in Pharmacology, Biochemistry and Behavior. De Koreanen ontdekten door experimenten op ratten dat suppletie met L-theanine de negatieve effecten van cafeïne op de slaap gedeeltelijk opheft.

L-Theanine
Cafeine

L-Theanine
L-Theanine is een aminozuur dat in kleine hoeveelheden zit in thee. In groene thee zit meer L-theanine dan in zwarte thee, maar in witte thee zit weer meer L-theanine dan in groene thee. In een kop thee zit ongeveer 25-40 mg L-theanine.

In de hersenen interacteert L-theanine met glutamaatreceptoren op een ingewikkelde manier, waardoor L-theanine zowel een rustgevende als een stimulerende werking heeft. Volgens studies versterkt L-theanine de stimulerende werking van cafeïne op sommige mentale processen en het humeur. [Biol Psychol. 2008 Feb;77(2):113-22.] [Nutr Neurosci. 2008 Aug;11(4):193-8.] [Appetite. 2010 Apr;54(2):406-9.] [Nutr Neurosci. 2010 Dec;13(6):283-90.] [J Nutr. 2008 Aug;138(8):1572S-1577S.]

Studie
De Koreanen vroegen zich af wat voor effect L-theanine zou hebben op een minder positief effect van cafeïne. Cafeïne houdt mensen uit hun slaap. Zou L-theanine dat effect ook versterken? Of zou het aminozuur dat effect juist afzwakken?

Om daar achter te komen experimenteerden de onderzoekers met ratten. De Koreanen injecteerden de proefdieren direct in hun dunne darm met water zonder actieve stoffen [Cont], met 7.5 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht [CT0], of met cafeïne en 22.5 [CT1], 37.5 [CT2], 75 [CT3] of 150 [CT4] milligram L-theanine per kilo lichaamsgewicht. Die toedieningswijze imiteert het effect van orale toediening.

Vervolgens bestudeerden de onderzoekers het effect van de injecties op de slaap.

Resultaten
De toediening van cafeïne verlengde de tijd dat de ratten tijdens hun slaapperiode wakker waren [W]. L-Theanine kon die tijd niet verkorten. L-Theanine had wel invloed op de structuur van de slaap. Je ziet hieronder dat L-theanine het negatieve effect van cafeïne op de duur van slow wave sleep [SWS] gedeeltelijk ophief.

De slow wave sleep is de fase van de slaap waarin het lichaam hormonen als groeihormoon afgeeft, en waarin het herstelprocessen uitvoert. Het is zeker voor sporters een uiterst relevante slaapfase.


Dierstudie: L-theanine, cafeïne en slaap


L-Theanine had geen invloed op de tijd die de rattten nodig hadden voor het bereiken van de slow wave sleep [tSWS] of de REM-slaap [REMS].

Tijdens de REM-slaap droom je. Waarschijnlijk verwijderen de hersenen tijdens de REM-slaap overtollige informatie, en bergen ze relevante informatie juist netjes op.

Het humane equivalent van de laagste - en de meest effectieve - dosis die de onderzoekers gebruikten was ongeveer 200-400 milligram L-theanine. Hogere doses werkten averechts.

Of nog lagere doses dan 200-400 milligram L-theanine nog beter werken hebben de Koreanen niet onderzocht - maar ze vermoeden dat dit wel het geval is.

Conclusie
De onderzoekers vermoeden dat L-theanine niet alleen de slaapkwaliteit bevordert bij mensen die veel cafeïne binnenkrijgen, maar ook bij mensen met slaapproblemen. Ze waarschuwen echter voor het gebruik van te hoge doses, omdat die in ieder geval in hun dierstudie averechts kunnen uitwerken.

De meeste supplementenmakers adviseren gebruikers die beter willen slapen om een uur voordat ze naar bed gaan 100 milligram L-theanine in te nemen. En nu we het toch over supplementenmakers hebben: die betaalden niet mee aan deze studie. De onderzoekers kregen hun geld van de Zuid-Koreaanse overheid.

Bron:
Pharmacol Biochem Behav. 2012 Apr;101(2):217-21.

Meer:
Slecht slapen door cafeïne? GABA helpt (3-8-2015)