21.12.2014 | ||||
Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen Hoewel Sint Janskruid vooral bekend staat als een mild antidepressivum, remt het volgens Koreaanse voedingswetenschappers ook de groei van vetlagen. De onderzoekers experimenteerden met proefdieren. Sint Janskruid en insuline Nou zei die studie natuurlijk niet zoveel. Als Sint Janskruid ook in spiercellen de gevoeligheid voor insuline verminderde, tsja... Studie Resultaten Sham-C = controlegroep, met werkende eierstokken; OVX-C = ratten zonder eierstokken; E2 = ratten zonder eierstokken die synthetische estradiol krijgen; WHPE = ratten zonder eierstokken die Hypericum perforatum whole extract krijgen; FLHPE = ratten zonder eierstokken die Hypericum perforatum flower & leaf extract krijgen.
De suppletie verhoogde de gevoeligheid voor insuline. Misschien maakt Sint Janskruid spiercellen gevoeliger voor insuline, en weegt dat effect zwaarder dan de vermindering van de insulinegevoeligheid van de vetcellen. Linksonder zie je dat de Sint Janskruidextracten de concentratie glucose in de ratten, als die nog niet hadden gegeten, verlaagde. Weliswaar deden de extracten dat niet zo goed als estradiol, maar toch. Rechtsonder zie je het effect van de suppletie op de HOMA-index, een maat voor de insulinegevoeligheid.
Linksboven zie je Sint Janskruid de concentratie triglyceriden in het bloed een beetje verlaagde. Rechtsboven zie je dat suppletie een vergelijkbaar effect had op de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed. Sint Janskruid had geen pseuo-oestrogene effecten, ontdekten de Koreanen ook nog. Suppletie had in ieder geval geen effect op de groei van de uterus. Conclusie De ratten in de deze studie kregen per kg lichaamsgewicht 500 mg extract per dag. Het humane equivalent van die dosis is 5-7 gram per dag. Dat is griezelig veel. Don't try this at home. Bron: Meer: |