21.12.2014

Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen

Hoewel Sint Janskruid vooral bekend staat als een mild antidepressivum, remt het volgens Koreaanse voedingswetenschappers ook de groei van vetlagen. De onderzoekers experimenteerden met proefdieren.

Sint Janskruid en insuline
Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen


Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen
Iets van vijf jaar geleden speculeerden wij, de vrolijke en onverantwoordelijke samenstellers van dit gratis webmagazijn, over de mogelijkheid om met Sint Janskruid de groei van vetlagen af te remmen. Dat was naar aanleiding van een reageerbuisstudie van biochemici van Louisiana State University, die hadden aangetoond dat Sint Janskruid vetcellen minder gevoelig maakte voor insuline.

Nou zei die studie natuurlijk niet zoveel. Als Sint Janskruid ook in spiercellen de gevoeligheid voor insuline verminderde, tsja...

Studie
Een paar maanden geleden publiceerden onderzoekers van Mokpo National University in Zuid-Korea een dierstudie waardoor dat idee om Sint Janskruid als anti-lichaamvetsupplement in te zetten een beetje minder onwaarschijnlijk werd. De Koreanen experimenteerden met vrouwelijke ratten waarbij ze de eierstokken hadden verwijderd.

Resultaten
De ingreep was bedoeld om de ratten meer op vrouwen te laten lijken die de menopauze zijn gepasseerd. Die vrouwen merken vaak dat ze sneller dik worden dan vroeger. Dat gebeurde ook met de ratten, vertellen de figuren hieronder. De staafdiagram rechts laat zien hoeveel gram de ratten in een periode van 6 weken dikker werden.

Sham-C = controlegroep, met werkende eierstokken; OVX-C = ratten zonder eierstokken; E2 = ratten zonder eierstokken die synthetische estradiol krijgen; WHPE = ratten zonder eierstokken die Hypericum perforatum whole extract krijgen; FLHPE = ratten zonder eierstokken die Hypericum perforatum flower & leaf extract krijgen.


Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegenDe suppletie verhoogde de gevoeligheid voor insuline. Misschien maakt Sint Janskruid spiercellen gevoeliger voor insuline, en weegt dat effect zwaarder dan de vermindering van de insulinegevoeligheid van de vetcellen.

Linksonder zie je dat de Sint Janskruidextracten de concentratie glucose in de ratten, als die nog niet hadden gegeten, verlaagde. Weliswaar deden de extracten dat niet zo goed als estradiol, maar toch. Rechtsonder zie je het effect van de suppletie op de HOMA-index, een maat voor de insulinegevoeligheid.


Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen


Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegenLinksboven zie je Sint Janskruid de concentratie triglyceriden in het bloed een beetje verlaagde. Rechtsboven zie je dat suppletie een vergelijkbaar effect had op de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed.

Sint Janskruid had geen pseuo-oestrogene effecten, ontdekten de Koreanen ook nog. Suppletie had in ieder geval geen effect op de groei van de uterus.

Conclusie
De Koreanen vermoeden dat Sint Janskruid vrouwen die de menopauze zijn gepasseerd kan helpen slank te blijven, en pleiten voor nader onderzoek. Als dat onderzoek ook echt gaat gebeuren, dan zou het fijn zijn als de onderzoekers daarin ook kijken naar het effect van minder extreme doses.

De ratten in de deze studie kregen per kg lichaamsgewicht 500 mg extract per dag. Het humane equivalent van die dosis is 5-7 gram per dag. Dat is griezelig veel. Don't try this at home.

Bron:
Nutr Res Pract. 2014 Jun;8(3):292-6.

Meer:
Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline (9-8-2009)