17.01.2012

Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter

De spieren van oudere ratten die een bescheiden krachttrainingsprogramma afwerken zijn sterker als de dieren extra vitamine C en E door hun voer krijgen. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van West Virginia University.

Vitamine C en E zijn antioxidanten. Geef je die vitamines aan jonge sporters, dan remmen ze in sommige studies de positieve trainingseffecten, zoals het toenemen van de insulinegevoeligheid en het spierherstel na de training. Studies doen echter vermoeden dat diezelfde vitamines in oudere sporters juist een positief effect hebben. Suppletie met antioxidanten herstelt in de spiercellen van stokoude labratten de anabole respons op leucine en in humane studies bouwen ouderen meer spiermassa op door krachttraining als ze extra vitamine C en E slikken.

[Iets soortgelijks is mogelijk aan de hand met ontstekingsremmers. In jongeren die trainen met gewichten remmen ontstekingsremmers de spieropbouw, maar in ouderen versnellen ze die misschien juist.]

In 2010 publiceerden Amerikaanse onderzoekers een dierstudie waarin ze de dorsiflexors in de poot van ratten drie keer per week trainden met een veer. De onderzoekers lieten de spier samentrekken door electrische prikkels [Repetitive loading]. Het programma duurde een krappe vijf weken. Ratten in controlegroepen trainden niet. [Control].

De ene helft van de ratten was drie maanden oud [Young], de andere helft 30 maanden [Aged]. In beide groepen kreeg de helft van de dieren standaardvoer [NS], en de andere helft voer met extra vitamine C en E [Vit E&C].

Effect op de omvang van de getrainde spier had de suppletie bij de oude ratten niet. Maar de kracht waarmee de oude ratten de veer uittrokken nam door de suppletie toe. Preciezer geformuleerd: de ratten konden meer arbeid verzetten als ze de spier uittrokken [Positive work]. De suppletie had geen effect op de kracht waarmee de ratten de veer konden tegenhouden als die zijn oude vorm weer aannam [Negative work].


Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter


Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter


Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter


Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter


In de spieren van trainende oude ratten verminderde de suppletie de schade door vrije radicalen aan het DNA. De onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat de vitamines endogene beschermende enzymen activeren, maar de effecten die ze rapporteren zijn eerlijk gezegd bescheiden. We vragen ons dus af of het mechanisme niet anders in elkaar steekt.

"Additional studies are required to determine if skeletal muscles in elderly humans who supplement their diet with Vitamin E and C during chronic resistance types of muscle loading, will respond in a similar fashion to the rodents in the current study", concluderen de Amerikanen. Ze benadrukken dat volgens overzichtsstudies supplementen met antioxidante verbindingen als vitamine A, bètacaroteen en selenium meer negatieve dan positieve effecten hebben.

De onderzoekers werden betaald door de Amerikaanse overheid.

Bron:
Exp Gerontol. 2010 Nov;45(11):882-95.