16.10.2014

Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren

Een paar dagen geleden schreven we over een experiment waarin proefpersonen meer kcals binnenkregen dan ze verbrandden. Consumeerden die proefpersonen extra meervoudig onverzadigde vetzuren uit zonnebloemolie, dan bouwden ze meer spieren en minder vet op dan proefpersonen die extra verzadigde vetzuren uit palmolie kregen toegediend. In dierstudies was het verband tussen vetzuurtype en lichaamssamenstelling al eerder aangetoond, ontdekten de overijverige samenstellers van dit webmagazijn in de electrische bibliotheek.

Linoleic acid
In 1965 publiceerde de Amerikaanse biochemicus David Allmann een dierstudie in de Journal of Lipid Research, waarin hij muizen een dieet gaf zonder het essentiele n-6-vetzuur linoleic acid. [J Lipid Res. 1965 Jan;6:51-62.] Dat dieet verhoogde de activiteit van enzymen die voedingsstoffen omzetten in vet, ontdekte Allmann.

Hoewel Allmann zich concentreerde op processen in de lever, vond hij aanwijzingen dat het linolzuurvrije dieet ook in de onderhuidse vetlagen een soortgelijk effect had. Je ziet in de figuur hieronder - kort door de bocht - de groei van de vetlagen.

Het pijltje geeft het moment aan waarop de muizen linoleate - of oleate, het vet in olijfolie, of palmitate, het vet in palmolie - door hun voer krijgen. En zoals je ziet normaliseert op het moment dat de muizen weer linolzuur binnenkrijgen de groei van hun vetlagen. Linoleate, linoleic acid en linolzuur is trouwens allemaal hetzelfde.


Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren


N-6-vetzuren
In de jaren negentig publiceerden onderzoekers van de University of Geneva een dierstudie waarin ze verschillende groepen muizen lieten aankomen met een high fat-dieet. [Metabolism. 1995 Feb;44(2):273-9.] Elke groep muizen kreeg een ander type vet, en een controlegroep kreeg een low fat-dieet.

Voor sporters is het effect van saffloerolie met meest interessant. De muizen die saffloerolie kregen bouwden de meeste eiwitstructuren - en dus spieren - op, en legden tegelijkertijd weinig relatief weinig voedingsstoffen vast in de vorm van lichaamsvet. Saffloerolie bevat, net als zonnebloemolie, veel linoleic acid.


Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren


Extreem
Als je met mensen doet wat de onderzoekers hierboven met muizen deden, dan worden ze daar op de langere termijn niet gezonder op. Daarvoor zijn er teveel aanwijzingen dat een dieet met extreme hoeveelheden n-6-vetzuren ongezond is. Of zouden n-6-vetzuren ook in behapbare hoeveelheden spiergroei stimuleren?

We zoeken nog even verder. Binnenkort meer.

Bron:
Metabolism. 1995 Feb;44(2):273-9.

Meer:
Aankomen? Het type vet in je dieet bepaalt mee hoeveel spiermassa je opbouwt (12-10-2014)