19.01.2011

Dik kans dat 'real nitric oxide' niet werkt

NO-supplementen met de verbinding 2-nitrooxy ethyl 2-amino 3-methylbutanoate [2NMB] [structuurformule hieronder] werken waarschijnlijk niet. Tot die conclusie komen bewegingswetenschappers van de University of Memphis in de Journal of Strength and Conditioning Research. De onderzoekers baseren zich op experimenten met 10 krachtsporters die gemiddeld al 8 jaar trainden met gewichten.

2-Nitrooxy Ethyl 2-Amino 3-Methylbutanoate


2-Nitrooxy Ethyl 2-Amino 3-Methylbutanoate
NO-supplementen verhogen in het lichaam de concentratie stikstofmonoxide [NO]. Meer NO in het spierweefsel tijdens training betekent wijdere bloedvaten en dus meer transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de spiercellen. Na een training betekent meer NO een sterkere prikkel voor spiergroei.

De klassieke NO-supplementen bevatten aminozuren, waaruit enzymen stikstofmonoxide lospeuteren. 2NMB werkt anders. Je vindt de verbinding onder meer in het complexe supplement Nutrex Hemo Rage Black en - als enige stof - in eNOXIDE. 'Real nitric oxide', noemt de maker van eNOXIDE de verbinding. Dat is helemaal niet zo gek gevonden.

2NMB is een directe donor van NO. Dat is L-arginine, het oerdegelijke bestanddeel van de meeste NO-supplementen, niet. Hieronder zie je de reactie waarin L-arginine met behulp van het enzym nitric oxide synthase NO produceert.


De reactie waarin L-arginine met behulp van het enzym nitric oxide synthase NO produceert.


Als je naar de structuurformule van 2NMB kijkt bekruipt je het vermoeden dat het vrijkomen van NO hierbij een stuk makkelijker gaat. De maker van eNOXIDE claimt dan ook dat onmiddellijk na inname van 2NMB de concentratie NO in het lichaam begint te stijgen.

Nou zijn claims en theorie mooi, maar toegepast onderzoek is nog mooier. Dus gaven de onderzoekers hun proefpersonen de ene keer 2 tabletten van elk 10 mg 2NMB, en een andere keer een placebo. Vervolgens bepaalden de Amerikanen pal na inname gedurende een uur hoeveel NO er in het bloed van de sporters zat.


Dik kans dat 'real nitric oxide' niet werkt


Dik kans dat 'real nitric oxide' niet werkt


Bij sommige proefpersonen lijkt het supplement inderdaad de NO-concentratie merkbaar te verhogen, maar bij net zoveel proefpersonen stelt die verhoging niets voor of blijft hij soms zelfs uit. "A great degree of subject variability exists in the measure of plasma nitrate/nitrite, with some subjects potentially acting as 'responders', whereas others do not", schrijven de onderzoekers.

De verhoging van de NO-concentratie duurt bovendien maar even. Na 15 minuten is de concentratie NO maximaal, daarna begint hij alweer te zakken. Dertig minuten na inname is de gemiddelde concentratie onder de beginconcentratie.

De onderzoeker houden het erop dat in ieder geval 2NMB-supplementen niet werken. Meer onderzoek naar dit product is niet nodig, stellen ze. "If nitrate/nitrite was in fact elevated after intake, there would be further rationale to then study the impact of of this supplement on exercise performance and recovery. To the contrary, if the supplement did not cause any measurable increase in blood nitrate/nitrite, it would be unnecessary to study the effects of such a supplement."

Bron:
J Strength Cond Res. 2010 Oct;24(10):2587-92.