Opgeladen: 7-2-2012
Opgepoetst: 19-11-2015
Opgeborgen in: Afslanken, Overgewicht
Translation: Lost weight? Discipline at weekends and on holiday helps you maintain your weight (17-3-2012)

Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht

Na een geslaagd afslankdieet blijft discipline belangrijk. Volgens onderzoekers van Brown Medical School worden afslankers die zichzelf in de weekeinden en vakanties verwennen met chips, frieten, pizza's en andere caloriebommen sneller dik dan afslankers die zichzelf permanent onder controle kunnen houden.

Op gewicht blijven
Afvallen is al moeilijk genoeg, maar als je na een gevecht met je overtollige vetmassa eindelijk je streefgewicht hebt bereikt, dan beginnen de problemen pas. De meeste mensen die zijn afgevallen worden uiteindelijk weer net zo dik als ze waren voordat ze op dieet gingen. Een belangrijke factor daarbij is psychologisch van aard. Als je jezelf iets ontzegt, wordt het verlangen daarnaar sterker. Na een periode van ontzegging laat Vroeg of laat je zelfdiscipline je in de steek, en prop je jezelf weer vol met alle adipogenics die je te pakken kunt krijgen.

De oplossing? Een dieet kiezen waarbij je netjes op gewicht blijft, maar dat zo goed bij je past dat je niet het idee hebt dat je jezelf iets ontzegt. Voor veel mensen zal dat een dieet met veel eiwitten zijn.

Studie
Tot die conclusie kom je na het lezen van het artikel dat de onderzoekers in 2004 publiceerden in de International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders. De onderzoekers ondervroegen 1400 mannen en vrouwen die met succes waren afgevallen over hun dieetdiscipline, en keken vervolgens hoeveel kilo's de mannen en vrouwen een jaar later hadden gewonnen.

Resultaten
De figuren hieronder vertellen dat er bijna niemand was die in weekeinden en tijdens vakanties meer op zijn dieet lette dan op werkdagen. Er waren wel afslankers die continu even gedisciplineerd aten. En jawel - die laatstgenoemde groep bleef na de afslankpogingen beter goed op gewicht dan de groep die tijdens de weekeinden en vakanties de teugels liet vieren.


Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht


Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht


Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht


Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht


Conclusie
"Individuals who have lost weight are more likely to maintain their weight loss over time if they maintain a consistent diet regimen across the week and year", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Feb;28(2):278-81.

Meer:
Veertig procent van de afslankers is vijf jaar na dieet nog steeds geslaagd (21-2-2008)


Afslanken gaat beter met veel eiwitten dan met veel vezels
Beter voor verlies vetmassa en beter voor behoud spiermassa.

Afgeslankt? Eiwitdieet maakt je taille nog dunner
Nederlandse humane studie.

Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker
Meer whey werkt niet beter.