22.05.2011 | |||||
Dit doet 15 mg Dbol/dag met zaadcellen
Je leest in de medische handboeken weinig over de effecten van anabole steroïden op de kwaliteit van zaadcellen. De aandacht beperkt zich tot het effect op het aantal van de cellen. Toch lijkt het erop dat anabolen niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de zaadcellen vermindert, ontdekten we na enige graafwerkzaamheden in de bibliotheek. Zelfs een bescheiden Dianabolkuurtje verslechter de zaadkwaliteit al, aldus een Finse studie uit 1977.
In de Finse studie, die verscheen in Contraception, kregen 15 goed getrainde mannelijke sporters van 20-48 jaar 2 maanden lang elke dag 15 mg methandrostenolone (zoals de actieve stof in dianabol eigenlijk heet). [Structuurformule hierboven.] Er zullen bijna geen gebruikers meer zijn die nog zo bescheiden kuren. Mocht het je interesseren: het preparaat was Anabolin van het Finse Medica.
Toe maar. Nog spul van een echte farmaceut ook.
Ondanks de bescheiden doseringen en duur van het gebruik nam het totale aantal zaadcellen in het sperma van de mannen af een factor 3. De cellen waren bovendien minder beweeglijk.
Het anabolenkuurtje verminderde het aantal normaal gevormde zaadcellen met 74 procent, en verdubbelde het percentage misvormde zaadcellen. De WHO noemt zaadcellen abnormaal als zeventig procent van de cellen abnormaal van vorm is. Dat is hier nog niet het geval.
Andere onderzoekers vonden krachtiger effecten van anabolen op de zaadkwaliteit, vertellen de Finnen. Ze citeren een studie die in 1975 verscheen in Acta Endocrinologica. [Acta Endocrinol (Copenh). 1975 Feb;78(2):373-84.] Daarin kregen mannelijke proefpersonen 21 weken achtereen elke week een injectie met 250 mg testosteron-enantaat. Na 6 weken bewoog nog slechts 20 procent van de zaadcellen, na 8 weken was nog maar een kwart van de cellen normaal van vorm. Uiteraard verminderde ook in dat experiment het aantal zaadcellen.
De afwijkingen die de Finnen vonden zijn dus, vergeleken met wat andere onderzoekers rapporteren, bescheiden. Dat maakt ze niet minder serieus. Voordat de proef begon hadden de sporters een fertility index van 1.7. Hoe lager de index, des te groter is de kans dat een man een vrouw vruchtbaar kan maken. Bij een fertility index van 10 spreken artsen als van een ernstige parthologische conditie. Na 2 maanden kuren was index van de mannen al 14.7.
De Finnen gingen er nog van uit dat de afwijkingen omkeerbaar waren. Omdat de mannen niet minder, maar juist meer zin in seks kregen, opperden de onderzoekers de gedachte dat je methandrostenole als voorbehoedsmiddel zou kunnen gebruiken.
Mooie tijd, de jaren zeventig. Zo optimistisch.
Er is waarschijnlijk een verband tussen hoeveel procent van de zaadcellen abnormaal zijn en de kans dat mannen een kind op de wereld zetten met genetische afwijkingen. Anabolen als voorbehoedsmiddel? Misschien niet zo'n goed idee.
Bron:
Meer:
|