09.11.2011

Dit doet 150 mg resveratrol per dag

Veel supplementen doen het uitstekend als je ze geeft aan knaagdieren, maar stellen teleur als je ze geeft aan mensen. Resveratrol is nu eens niet zo'n supplement. Maastrichtse wetenschappers gaven het aan 11 dikke mannen, en zagen dat resveratrol bijna alles deed wat het in dierproeven ook doet. Maar dan in bescheidener mate.

In studies met eenvoudige organismen verlengt resveratrol de levensduur. Geef het aan muizen, en hun uithoudingsvermogen neemt toe doordat hun vetverbranding verbetert. In sommige dierstudies heeft resveratrol een afslankeffect en maakt het moddervette muizen gezonder.

Resveratrol werkt via het enyzm AMPK. Dat wordt actief als de cel minder energie heeft en de hoeveelheid AMP in de cel dus toeneemt. [AMPK staat voor AMP-activated Kinase.] AMPK laat cellen meer glucose opnemen uit het bloed, meer vetzuren verbranden en minder voedingsstoffen omzetten in glucose. Indirect activeert AMPK ook reparatieprocessen. Veel van de positieve effecten van lichaamsbeweging zijn het gevolg van de activatie van AMPK.

De Maastrichtenaren gaven dagelijks 150 mg resveratrol aan hun proefpersonen, 30 dagen lang. Het gebruikte preparaat was resVida van DSM.

DSM betaalde om voor de hand liggende redenen niet mee aan het onderzoek. De dierstudies hebben al voor zoveel positeve media-aandacht voor resveratrol gezorgd dat een humane studie - dit is eigenlijk de eerste - niets meer kan toevoegen.

Resveratrol
De effecten die de onderzoekers vonden waren allemaal subtiel, maar wezen wel allemaal in dezelfde richting: suppletie met resveratrol heeft een effect dat lijkt op dat van lichaamsbeweging of afvallen. Je ziet hieronder dat resveratrol AMPK activeert [pAMPK], en via AMPK SIRT1. Dat is een enzym dat reparatieprocessen in cellen opstart.

In de spiercellen van de mannen nam de activiteit van enzymen toe die zijn betrokken bij de verbranding van vetzuren zoals citraatsynthase.

De spier- en levercellen sloegen meer vetten op, waarschijnlijk bij wijze van 'werkvoorraad' omdat de cellen meer vetten waren gaan verbruiken.

In het bloed verlaagde resveratrol de concentratie van het ontstekingseiwit TNF-alfa, insuline en glucose.


Dit doet 150 mg resveratrol per dag


Dit doet 150 mg resveratrol per dag


Dit doet 150 mg resveratrol per dag


Dit doet 150 mg resveratrol per dag


Het energieverbruik nam af, net als de oxidatie van vet. Dat gebeurde tijdens perioden van rust, zoals de slaap. Resveratrol maakt de stofwisseling waarschijnlijk zuiniger, net zoals duursport de stofwisseling van atleten zuiniger maakt.

In de uitgeteste dosis en zonder lichaamsbeweging is resveratrol dus niet geschikt als afslanksupplement. De studie maakt wel nieuwsgierig naar het effect van resveratrol in combinatie met training of stoffen als EGCG, capsaicin of cafeïne.

Bron:
Cell Metab. 2011 Nov 2;14(5):612-22.

Meer:
Aankomen met kersendieet: meer spiermassa, minder vet (27-10-2011)
Meer spieren en minder vet door anthocyanins uit blauwe bosbessen (22-10-2011)
Genisteïne, capsaïcin en EGCG remmen vetcel via AMPK (21-6-2011)