20.09.2014

Dit hebben ze de anabolengebruiker met spijt nooit verteld

Het gebeurt niet vaak dat anabolengebruikers achteraf spijt hebben van hun gebruik, schrijven Amerikaanse urologen in Andrologia. Maar als het gebeurt, dan komt dat omdat de anabole spijtoptanten van tevoren niet wisten dat je door anabolen onvruchtbaar kunt worden. Hadden ze dat wel geweten, dan hadden ze de spierversterkers misschien links laten liggen.

Endocrinologische bijwerkingen
De allerbeste informatie over de effecten van anabolen staat niet in medische handboeken, maar in handleidingen die circuleren in het dopingmilieu. De allerbeste is en blijft die van William Llewellyn. [amazon.com]

Ex-anabolengebruikers hebben maar spijt van één ding

Ex-anabolengebruikers hebben maar spijt van één ding
Maar op één puntje gaan veel van die handboeken jammer genoeg de mist in. Over de impact van anabole steroïden op de lichaamseigen aanmaak van testosteron en de productie van zaadcellen doen veel manuals te luchtig. Anders dan ze beweren, is je endocrinologische systeem niet al een paar maanden na een kuur weer hersteld.

Studie
De urologen bestudeerden 79 mannen, die anabolen hadden gebruikt en nu testosterontherapie nodig hadden. Van hen had 15 procent spijt van het gebruik, en 85 procent niet.

Resultaten
De spijtoptanten [zwarte balken] had iets vaker last gehad van bijwerkingen gehad als acne, een verslechterde cholesterolspiegel en vochtretentie dan de gebruikers zonder berouw [witte balken], maar statistisch significant waren die verschillen niet.


Ex-anabolengebruikers hebben maar spijt van één ding


De anabole spijtoptanten - gemiddelde leeftijd: 36 jaar - hadden iets vaker last van vruchtbaarheidsproblemen dan de spijtloze gebruikers - gemiddelde leeftijd: 41 jaar - maar ook op dat punt waren de verschillen niet statistisch significant.


Ex-anabolengebruikers hebben maar spijt van één ding


Significante verschillen vonden de onderzoekers wel toen ze de mannen vroegen of ze, voordat ze gingen kuren, wisten dat anabolen de aanmaak van testosteron en zaadcellen langdurig, en met pech zelfs permanent, kunnen verminderen. De gebruikers met spijt waren daarvan significant vaker niet op de hoogte geweest.


Ex-anabolengebruikers hebben maar spijt van één ding


Conclusie
"Unfortunately, as most men begin anabolic-androgenic steroids at a young age and are presumed to obtain the medication from illicit sources, they are not educated regarding the possible negativeoutcomes that come with their use", schrijven de onderzoekers.

"Anabolic-androgenic steroids suppress LH and FSH leading to acute hypogonadotropic hypogonadism. In a subset of men, this anabolic-steroid-induced hypogonadism can result in long-term or permanent inhibition of their hypothalamic–pituitary axis. Furthermore, the exogenously elevated serum testosterone levels obtained from anabolic-androgenic steroids results in oligospermia and azoospermia."

Ongerust?
Als je anabolen gebruikt, en niet helemaal gerust bent op de effecten daarvan, zoek dan contact met de endocrinoloog Pim de Ronde. De Ronde heeft nog steeds de mogelijkheden om anabolengebruikers kostenloos te onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Andrologia. 2015 Oct;47(8):872-8.

Meer:
Medisch gebruik testosteron maakt mannen onvruchtbaar (23-5-2013)
Herstel na Decakuur duurt misschien wel een jaar (16-9-2011)
Dit doet 15 mg Dbol/dag met zaadcellen (22-5-2011)