10.08.2002

Dood door anabolen en drugs onder worstelaars epidemisch

'Kanaries in een kolenmijn'. Zo noemt sportverslaggever Shaun Assael van ESPN Magazine de worstelaars die op dit moment bij bosjes sneuvelen door misbruik van anabolen.

Assael refereert daarbij aan een oude truc die mijnwerkers gebruikten om te waarschuwen voor ontsnappend gas. Mijnwerkers namen kanaries met zich mee in de mijnen, en hingen die in kooien hoog op. Op het moment dat de dieren dood in de kooi lagen, wisten de mijnwerkers dat ze snel naar boven moesten komen.

Volgens Assael zijn de berichten over anabolengebruik in sporten als baseball - hij refereert aan de bekentenis van Ken Caminiti - nog maar het begin. 'Gewone' sporters gebruiken doping nog maar in geringe hoeveelheden. Hun gezondheid leidt er nog niet onder. Maar naarmate de tijd verstrijkt zullen de doseringen stijgen en zal met football-, rugby en baseballspelers hetzelfde gebeuren als met de worstelaars die nu bij bosjes sterven. Die fungeren als de kanaries in de kolenmijn.

Recentelijk overlijden er veel worstelaars op jonge leeftijd, schrijft Assael. Op 17 mei van 2002 stief bijvoorbeeld Davey Boy Smith. Hij lag in bed en kreeg een hartaanval. Naast zijn nieuwe vrouw. Hij was 39 jaar toen hij stierf. In zijn woning vonden agenten trekflessen met zelfgemaakte trenbolone.

De Amerikaanse media besteedden weinig aandacht aan de dood van Davey Boy. De aan lager wal geraakte en aan sex en drugs verslaafde worstelaar 'had it coming'. Maar zijn dood staat niet op zichzelf. Collega's van Davey Boy als Brian Pillman, Rick Rude en Louie Spicolli waren hem voorgegaan. Ze stierven nog voor hun veertigste verjaardag. En ook zij hadden geestdriftig anabolen geslikt en gespoten.

Nog niet dood - maar wel bijna - is Superstar Billy Graham. In het worstelmilieu propageerde de worstelaar destijds het gebruik van anabolen. 'Je gaat in bed liggen en je voelt jezelf groeien', placht hij te zeggen. En Superstar ligt nog steeds veel in bed. Zijn lever is kapot, zijn immuunsysteem en zijn onderrug liggen in de kreukels en zijn enkels zijn gescheurd. Als hij niet snel een nieuwe lever krijgt is hij binnen drie jaar dood, zeggen zijn artsen.

Superstar heeft nog geluk gehad, schrijft Assael. Veel worstelaars werden door hun anabolenkuren zo sterk dat hij pezen en gewrichten het niet meer konden bijbenen en ze chronisch pijnstillers moesten gebruiken. Dat werd Alex 'Big Dick Dudley' Rizzo fataal. Zijn lever bezweek onder de megadoses ibuprofen en andere pijnstillers. Rizzo stierf twee dagen voor Davey Boy Smith.

Er zijn nog meer dode worstelaars. Nog veel meer. En ook de worstelnieuwsbrief van Bryan Alvarez, Figure Four, brengt die in verband met anabolen. De nieuwsbrief baseert zich op een publicatie in de International Journal of Sports Medicine. [Int J Sports Med 2000 Apr;21(3):225-7.] In dat artikel keken de onderzoekers naar 62 mannelijke powerlifters, die tussen 1977 en 1982 bij de Finse kampioenschappen de vijfde plaats of hoger bereikten. Toen de onderzoekers achterhaalden wie van hen in 1993 nog in leven was, en dat vergeleken met een net zo oude groep die niet aan sport deed, zagen ze dat de sterftekans onder de powerlifters bijna vijf keer hoger was dan normaal.

De doodsoorzaken in dat onderzoek, dat was bedoeld om de lange termijneffecten van anabolengebruik in kaart te brengen, lijken op die van de dode worstelaars. Van de acht dode powerlifters hadden er drie zelfmoord gepleegd, drie een hartaanval gekregen, eentje was in een coma geraakt en nog eentje had kanker gekregen.

De kanaries gaan dood. Komen de mijnwerkers nu naar boven?

Bronnen:
1. Shaun Assael. Canaries in the coal mine. ESPN, 7-6-2002. [Link]
2. Shaun Assael. el van Assael. Overkill. ESPN, 15-11-2002. [Link]
3. Shaun Assael. Grappling with steroids. ESPN, 12-6-2002. [Link]